Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κλιματική αλλαγή τα αλλάζει όλα… Μετατοπίζονται γεωγραφικά οι περιοχές καλλιέργειας καφέ, αβοκάντο και κάσιους

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ κλιματική αλλαγή τα αλλάζει όλα... Μετατοπίζονται γεωγραφικά οι περιοχές καλλιέργειας καφέ, αβοκάντο και κάσιους
spot_img

Μια νέα έκθεση προβλέπει ότι, καθώς η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται, οι περιοχές όπου καλλιεργούνται καφές, κάσιους και αβοκάντο δεν θα είναι πια κατάλληλες για αυτές τις ακλλιέργειες.

Επικεφαλής της μελέτης , ο Δρ. Roman Grüter και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης, στην Ελβετία, παρουσίασαν αυτά τα ευρήματα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS . 

Οι ερευνητές συνδύασαν τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή και τους παράγοντες του εδάφους για να μοντελοποιήσουν πόσο κατάλληλες θα είναι οι διάφορες περιοχές για καλλιέργεια το 2050. Χρησιμοποίησαν προβλέψεις από 14 παγκόσμια κλιματικά μοντέλα σε τρία διαφορετικά μελλοντικά σενάρια εκπομπών και ενσωμάτωσαν τις απαιτήσεις γης και εδάφους για τις καλλιέργειες, όπως το pH, η υφή και η κλίση.

Αυτή η έρευνα επεκτείνεται σε προηγούμενες μελέτες που έχουν ήδη τεκμηριώσει την επιζήμια επίδραση που θα έχει η κλιματική αλλαγή στους κόκκους καφέ. Προσφέρει περισσότερες ενδείξεις πτώσης εξετάζοντας ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων, όπως το πώς το PH και η υφή του εδάφους θα μπορούσαν να αλλάξουν με περισσότερες βροχοπτώσεις. Είναι επίσης η πρώτη παγκόσμια ματιά στο πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις περιοχές που παράγουν κάσιους και αβοκάντο αντίστοιχα.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι όλες οι μεγάλες περιοχές παραγωγής καφέ, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας και της Κολομβίας, αντιμετωπίζουν μείωση της καταλληλότητας του εδάφους.

Για τα κάσιους, οι μεγάλες περιοχές καλλιέργειας όπως η Ινδία, η Ακτή του Ελεφαντοστού και το Μπενίν προβλέπεται να γίνουν λιγότερο κατάλληλες, ενώ για το αβοκάντο θα υποφέρουν περιοχές όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού και η Ινδονησία.

Εν τω μεταξύ, οι περιοχές κατάλληλες και για τις τρεις καλλιέργειες μπορεί να επεκταθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα και γεωγραφικά πλάτη, ειδικά για τα κάσιους και τα αβοκάντο. Περιοχές με μεγαλύτερη μελλοντική καταλληλότητα βρίσκονται σε περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Κίνα και η Ανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη προσαρμογών στην κλιματική αλλαγή στις μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η αναπαραγωγή ποικιλιών προσαρμοσμένων σε υψηλότερες θερμοκρασίες ή ξηρασία.

«Η μελέτη παρουσιάζει την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην καταλληλότητα του κάσιους και του αβοκάντο. Τόσο για τα κάσιους όσο και για το αβοκάντο, οι περιοχές κατάλληλες για καλλιέργεια αναμένεται να επεκταθούν παγκοσμίως, ενώ στις περισσότερες κύριες χώρες παραγωγής, οι περιοχές υψηλότερης καταλληλότητας ενδέχεται να μειωθούν», ανέφεραν οι συντάκτες της ανάλυσης.

Ο καφές, τα κάσιους και το αβοκάντο είναι σημαντικές καλλιέργειες για τους αγρότες αλλά και για τους καταναλωτές, επομένως αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγή: New Food

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα