ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΕΕ: Σε εξέλιξη κρίσιμη συνεδρίαση για τις ετικέτες τροφίμων - Τι εξετάζει...

ΕΕ: Σε εξέλιξη κρίσιμη συνεδρίαση για τις ετικέτες τροφίμων – Τι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων η εφαρμογή του Κανονισμού 1169/2011 και η αποτελεσματικότητα της επισήμανσης στην ευρωπαϊκή αγορά.

2 λεπτά ανάγνωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τα τρόφιμα. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται με υβριδική συμμετοχή, αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011 και επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα της επισήμανσης στην ευρωπαϊκή αγορά, με αφετηρία τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις ετικέτες τροφίμων.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, βασικό θέμα είναι η ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία επισημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορεί να δυσκολεύονται να προσανατολιστούν ανάμεσα στις πληροφορίες των ετικετών. Η συζήτηση επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες συστάσεις της έκθεσης και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαπιστωμένες αδυναμίες.

- Advertisement -

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένη ανάλυση των πρακτικών επισήμανσης που εφαρμόζονται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσίαση συνδέεται με τη σύσταση 2α του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποσκοπεί στην εξέταση της πραγματικής εικόνας της αγοράς.

Στη συνεδρίαση προβλέπεται επίσης ανταλλαγή απόψεων για την παρακολούθηση των αναγκών των καταναλωτών από τα κράτη μέλη και για την κατανόηση των πληροφοριών που αναγράφονται στις ετικέτες. Ξεχωριστό αντικείμενο αποτελεί η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εθνικές αρχές, ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση της επισήμανσης. Πρόκειται για τις συστάσεις 3α και 3β της ίδιας έκθεσης στην ευρωπαϊκή αγορά.

- Advertisement -

Για τις επιχειρήσεις τροφίμων, η συζήτηση παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή αφορά τον τρόπο εφαρμογής και αξιολόγησης των κανόνων πληροφόρησης στην ενιαία αγορά. Ο Κανονισμός 1169/2011 καθορίζει βασικές υποχρεώσεις για την παρουσίαση πληροφοριών στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για τα συστατικά, τα αλλεργιογόνα και τη διατροφική δήλωση.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αλάτι και ζάχαρη στην Ελληνική αγορά: Ευρήματα από μικροσκοπική εξέταση 21 προϊόντων και πιθανές αιτίες επιμόλυνσης – Μελέτη ΕΚΠΑ & Παν. Ιωαννίνων

Έρευνα ελληνικών πανεπιστημίων καταγράφει τα ευρήματα μετά από μικροσκοπική εξέταση, σε καθημερινά τρόφιμα και εξετάζει πιθανές πηγές επιμόλυνσης κατά την παραγωγή.

Το γάλα που ΔΕΝ πρέπει να πίνουν τα παιδιά και τα τυριά που πρέπει να αποφεύγουν – Επίσημη δήλωση θέσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στα παιδιά ενώ δεν προσφέρει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη.

Κυβερνοεπίθεση σε εκατοντάδες σούπερ μάρκετ στη Γαλλία – Ποια μέτρα προστασίας χρειάζεται ο κλάδος τροφίμων όταν οι χάκερ απειλούν την ασφάλεια

Η παραβίαση των συστημάτων ψύξης προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ οι νέες επιθέσεις αναδεικνύουν τις ευπάθειες των ψηφιακά συνδεδεμένων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων.