Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα “ιδρωμένα” βοοειδή η λύση στην επισιτιστική ανασφάλεια

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΤα "ιδρωμένα" βοοειδή η λύση στην επισιτιστική ανασφάλεια
spot_img

Οι “ιδρωμένες” αγελάδες μπορεί να μην ακούγονται ως η πιο συναρπαστική παρέα, αλλά σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, είναι απαραίτητες.

 • Νέα μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν τα γονίδια στις ράτσες βοοειδών που θα οδηγούσαν σε ζώα με μεγαλύτερη ικανότητα εφίδρωσης και πιο ανθεκτικά στη θερμότητα.

Όταν τα βοοειδή είναι πολύ ζεστά, τείνουν να σταματούν να τρώνε, είπε η Raluca Mateescu, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (UF/IFAS) στο τμήμα επιστήμης των ζώων. Αυτό επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη τους και απειλεί τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτό το κοπάδι.

Οι αγελάδες αποβάλλουν περίπου το 85% της θερμότητας του σώματός τους μέσω του ιδρώτα και η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο δύσκολη την εκτροφή βοοειδών επειδή η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή επηρεάζονται από τη ζέστη, επομένως είναι σημαντικό να εκτρέφονται βοοειδή καλύτερα προσαρμοσμένα σε ένα πιο ζεστό και μεγαλύτερο καλοκαίρι και με μεγαλύτερη ικανότητα εφίδρωσης.

Το θερμικό στρες σε υποτροπικές περιοχές, που γενικά θεωρούνται οι πιο θερμές στον κόσμο, είναι τόσο σημαντικός περιοριστικός παράγοντας που χάνονται περίπου 369 εκατομμύρια δολάρια παραγωγής βοείου κρέατος ετησίως λόγω μειωμένων επιδόσεων σε εθνικό επίπεδο, είπε.

“Το θερμικό στρες είναι η κύρια απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια. Υπό το θερμικό στρες, επηρεάζεται η ανάπτυξη, η παραγωγή και η αναπαραγωγή των βοοειδών”, δήλωσε ο Ματεέσκου.

Μια νέα μελέτη από τη Mateescu και τους συναδέλφους της που δημοσιεύτηκε στο Journal of Animal Science and Biotechnology δείχνει ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν τα γονίδια σε ράτσες βοοειδών που θα οδηγούσαν σε πιο “ιδρωμένους” και ανθεκτικούς στη θερμότητα απογόνους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των αγελάδων της ίδιας ράτσας, στην προκειμένη περίπτωση, των Brangus — οι οποίες είναι μια διασταύρωση μεταξύ Brahman και Angus. Η δυνατότητα επιλογής βοοειδών για αναπαραγωγή με βάση την ικανότητα εφίδρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοπάδια που μπορούν να ανεχθούν θερμότερα κλίματα και να εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να αναπαράγονται.

«Εκτός και αν κάνουμε κάτι για να επηρεάσουμε την ικανότητα των βοοειδών μας να ευδοκιμούν σε συνθήκες θερμικής καταπόνησης, δεν πρόκειται να αναπαραχθούν, επομένως υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια», είπε.

Η μελέτη εξέτασε 2.401 βοοειδή Brangus από δύο εμπορικά ράντζα στη Φλόριντα. Οι βιοψίες δέρματος βοήθησαν τους ερευνητές να προσδιορίσουν τους φαινότυπους που συνέβαλαν στην ικανότητα των ζώων να διαχειρίζονται το θερμικό στρες, όπως η περιοχή των ιδρωτοποιών αδένων, το βάθος και το μήκος. Οι επιστήμονες έκαναν γονότυπο σε όλα τα ζώα και χρησιμοποίησαν λογισμικό για να εκτιμήσουν τις γενετικές παραμέτρους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια μέτρια ποικιλία στην ικανότητα εφίδρωσης είναι γενετική, έτσι οι αγρότες θα μπορούσαν να επιλέξουν βοοειδή με μεγαλύτρεη ικανότητα εφίοδρωσης με βάση γενετικούς δείκτες. Διαπίστωσε επίσης ότι η γενετική από τα γονίδια Brahman και Angus συμβάλλει θετικά στην ικανότητα εφίδρωσης στα βοοειδή Brangus.

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα . Πρωτότυπο γραμμένο από τη Meredith Bauer. Σημείωση: Το περιεχόμενο μπορεί να επεξεργαστεί για στυλ και μήκος.

Αναφορά: Aakilah S. Hernandez, Gabriel A. Zayas, Eduardo E. Rodriguez, Kaitlyn M. Sarlo Davila, Fahad Rafiq, Andrea N. Nunez, Cristiane Gonçalves Titto, Raluca G. Mateescu. Διερεύνηση του γενετικού ελέγχου των χαρακτηριστικών του ιδρωτοποιού αδένα σε βοοειδή για ενισχυμένη ανοχή στη θερμότητα . Journal of Animal Science and Biotechnology , 2024; 15 (1) DOI: 10.1186/s40104-024-01025-4

  Όροι Αναδημοσίευσης

  *Προσοχή!
  H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

  Ακολουθήστε το Cibum
  στα Google News

  Μείνετε ενημερωμένοι

  Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Must read

  Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

  Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

  Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

  Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Ροή Ενημέρωσης

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_imgspot_img

  Δείτε επίσης!
  Προτεινόμενα άρθρα