Στην πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, οι καυτές καιρικές συνθήκες στοίχισαν ανθρώπινες ζωές αλλά και καλλιέργειες
Το θερμικό στρες συμβαίνει όταν τα φυσικά συστήματα ψύξης του σώματος κατακλύζονται από υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ζάλη και πονοκεφάλους έως ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η αφρικανική σκόνη, που «συνεργάζονται» για να υπονομεύσουν τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματος και την ικανότητά του να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.
Το φαινόμενο δεν επηρέασε φέτος μόνο τους ανθρώπους αλλά και τις καλλιέργειες. Μάλιστα οι βαμβακοκαλλιεργητές στην περιοχή της Λάρισας κατέθεσαν μέσω του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου, αίτημα για αυτοψία από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.
Προηγήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από αναφορές παραγωγών της περιοχής για πολύ μειωμένη παραγωγή κατά τη φετινή συγκομιδή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι συνεχίστηκαν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δημιούργησαν θερμική πίεση στις καλλιέργειες.
Παράλληλα, στις παραποτάμιες περιοχές, ειδικά όπου υπήρχαν πολλά φερτά υλικά, ο αερισμός των εδαφών ήταν δυσχερής.
Σε άλλες περιπτώσεις παρέμειναν στο έδαφος πιθανά τοξικά φερτά υλικά και δεν άφησαν την καλλιέργεια να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Στις πλημμυρισμένες περιοχές, υπήρξε καθυστέρηση στη σπορά, με συνέπεια την οψίμιση της καλλιέργειας και σε ορισμένες περιπτώσεις την επανασπορά.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο παρατεταμένος καύσωνας δεν επέτρεψε το ”γέμισμα” του σύσπορου βαμβακιού.