Στις 15-16 Ιουνίου, πάνω από 450 συμμετέχοντες που εκπροσωπούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, των κρατών μελών και της περιφέρειας μαζί με τις τοπικές αρχές, τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς συγκεντρώθηκαν για την πρώτη διάσκεψη του Αγροτικού Συμφώνου.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για τη διακυβέρνηση ενός αγροτικού συμφώνου και δεσμεύτηκαν να επιτύχουν το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, οι συμμετέχοντες και τα μέλη της κοινότητας του Αγροτικού Συμφώνου άρχισαν να αναλήφθηκαν δεσμεύσεις για να καταστήσουν τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ ισχυρότερες, πιο συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες έως το 2040.
Το Αγροτικό Σύμφωνο είναι μία από τις κύριες πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων του μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021. Το αγροτικό σύμφωνο αποτελεί πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών που ασχολούνται με την αγροτική εδαφική ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στόχος της είναι να ενισχύσει τις αγροτικές φωνές και να τις φέρει ψηλότερα στην πολιτική ατζέντα, να διαρθρώσει και να επιτρέψει τη συνεργασία και την αμοιβαία μάθηση, καθώς και να ενθαρρύνει και να παρακολουθεί τις εθελοντικές δεσμεύσεις για δράση. Μετά την έκκληση του Αντιπροέδρου Šuica, του Επιτρόπου Wojciechowski και του Επιτρόπου Ferreira τον Δεκέμβριο του 2021 να εκφράσουν τη στήριξή τους στο Σύμφωνο, πάνω από 1.000 εκπρόσωποι δημόσιων αρχών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και έρευνας, καινοτομίας και ακαδημαϊκών οργανισμών εντάχθηκαν στην κοινότητα του Αγροτικού Συμφώνου.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο που συμμετείχαν στα συμμετοχικών εργαστηρίων υπέβαλαν πάνω από 40 δεσμεύσεις με βάση αυτές που παρουσιάστηκαν πριν από το συνέδριο. Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα που ανακύπτουν στις αγροτικές κοινότητες και περιοχές. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για τις αγροτικές περιοχές που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2021, οι βασικές ανάγκες των αγροτικών περιοχών που αναφέρονται συχνότερα από τους ερωτηθέντες είναι οι υποδομές και οι συνδέσεις μεταφορών (44%). Ακολουθεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών ή τη φροντίδα των ηλικιωμένων και η διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας/απασχόλησης/επιχειρηματικών ευκαιριών, που αναφέρονται από το 27%. Ένα παρόμοιο ποσοστό (26%) Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν αντικατοπτρίζουν αυτές τις προτεραιότητες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διευκολύνει τη σύσταση και τις εργασίες του αγροτικού συμφώνου και θα συμβάλει στην παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν υπό την αιγίδα της. Επιπλέον, η Επιτροπή:
- Έναρξη λειτουργίας του παρατηρητηρίου της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη, ώστε να παρέχονται λεπτομερέστερα στοιχεία σχετικά με τις οικονομικές και δημογραφικές τάσεις στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ώστε να ενημερώνεται η χάραξη πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη·
- Δημοσίευση της εργαλειοθήκης σχετικά με την πρόσβαση στις δυνατότητες χρηματοδότησης της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές, τόσο στο πλαίσιο όσο και εκτός της πολιτικής της ΚΓΠ και της πολιτικής συνοχής, για τη στήριξη των τοπικών φορέων και των κατόχων έργων και την υλοποίηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών·
- Παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο τα κονδύλια της ΕΕ από την Κοινή Γεωργική Πολιτική, την Πολιτική Συνοχής, Επόμενη ΓενιάEU, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», η ψηφιακή Ευρώπη κ.λπ., χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών κατά την περίοδο 2023-27. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης έκθεση το 2024 με προβληματισμό σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων κατά την επόμενη περίοδο·
- Παροχή αγροτικής απόδειξης, μεταξύ των οποίων μέσω εδαφικών εκτιμήσεων επιπτώσεων σχετικών σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών·
- Να αλληλεπιδρούν με άλλα θεσμικά όργανα για να διατηρούν τις αγροτικές περιοχές ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ιδίως με τις διαδοχικές προεδρίες του Συμβουλίου·
- Εγκαινίασε έναν ιστότοπο μέχρι το τέλος του έτους για να έχει ένα ενιαίο σημείο εισόδου σε όλες τις δραστηριότητες αγροτικού οράματος, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας αναζωογόνησης της υπαίθρου.
Πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την περίοδο 2023-27. Στο πλαίσιο της νέας ΚΓΠ, τουλάχιστον το 35% αυτών των κονδυλίων θα διατεθεί σε μέτρα στήριξης της τοπικής ανάπτυξης, του κλίματος, της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος και της καλής μεταχείρισης των ζώων.
Πάνω από το 25% των επενδύσεων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-20 συνέβαλαν επίσης στη διατήρηση ισχυρών αγροτικών περιοχών. Η πολιτική συνοχής θα συνεχίσει να επενδύει στις αγροτικές περιοχές μέσω των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας περιόδου προγραμματισμού. Αυτό θα πραγματοποιηθεί ιδίως μέσω του νέου οριζόντιου στόχου πολιτικής που είναι αφιερωμένος στη βιώσιμη, βασισμένη στον τόπο εδαφική και τοπική ανάπτυξη: «Στόχος πολιτικής 5 – Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες».
Με βάση τη συμφωνία για τη διακυβέρνηση του Αγροτικού Συμφώνου, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις. Η ένταξη στην Κοινότητα του Αγροτικού Συμφώνου εξακολουθεί να είναι ανοικτή και οι δεσμεύσεις μπορούν ακόμη να υποβληθούν στο διαδίκτυο.