Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η δική μας σφυρίδα είναι… μεγαλύτερη! Σύγκριση ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους αλίευσης διαφόρων ψαριών με την Ισπανία

ΑρχικήΝέαΑλιείαΗ δική μας σφυρίδα είναι... μεγαλύτερη! Σύγκριση ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους αλίευσης διαφόρων ψαριών με την Ισπανία
spot_img

Συγκρίναμε το ελάχιστο μέγεθος αλίευσης των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες και την ισπανική Μεσόγειο – Οι διαφορές στο λαβράκι, το μπαρμπούνι, τη σφυρίδα, το μουσμούλι και τον αστακό.

Η συνολική ποσότητα και το μέγεθος ψαριών που αλιεύονται σε μια συγκεκριμένη περίοδο καθορίζεται από την νομοθεσία και μπορεί να εξαρτηθεί από τη συγκέντρωση των ψαριών στην αλιευτική περιοχή, την ένταση της αλιευτικής προσπάθειας που καταβάλλεται στην περιοχή και την αλιευτική απόδοση του χρησιμοποιούμενου εργαλείου. Αυτή η σχέση δείχνει ότι υπάρχει ένας αριθμός προσεγγίσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση των συνολικών αλιευμάτων και, ως εκ τούτου, της θνησιμότητας λόγω αλιείας που επιβάλλεται σε ένα θαλάσσιο αλιευτικό απόθεμα.

Το ελάχιστο μέγεθος αλίευσης (ΕΜΑ) είναι το ελάχιστο μήκος του ψαριού ώστε να αλιευθεί και φυσικά να πουληθεί και να καταναλωθεί. Το ΕΜΑ εξαρτάται από το είδος του ψαριού και την φύση / βιοποικιλότητα του αλίπεδου. Τα ΕΜΑ ποικίλλουν σε διάφορες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει ο Κανονισμός (ΕΚ) αρ. 1967/2006.

Σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού για την αλιεία, τα κράτη μέλη «εξουσιοδοτούνται» να θεσπίζουν μέτρα διατήρησης για τη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της ΕΕ σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές και τα αλιευτικά πεδία. Τα κράτη μέλη εξουσιοδοτούνται επίσης να θεσπίσουν περιοχές προστασίας βάσει των οδηγιών για τους οικοτόπους ή τα άγρια πτηνά που παρέχουν προστασία οικοτόπων για απειλούμενα είδη, χλωρίδα και πανίδα Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (SAC). Ωστόσο, ο κανονισμός για την αλιεία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν τέτοια μέτρα μόνο εντός των κυρίαρχων υδάτων τους και μόνο όσον αφορά τα σκάφη που φέρουν τη σημαία τους. Επιπλέον, τα μέτρα που θεσπίζονται δεν πρέπει να επηρεάζουν την αλιεία άλλων κρατών μελών και πρέπει να είναι συμβατά με τους στόχους της ΚΑΠ.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι πίσω από τους νόμους της αλιείας. Οι ρυθμίσεις προορίζονται για τη διατήρηση και τη βελτίωση των πληθυσμών των ψαριών. Οι βιολόγοι αλιείας μελετούν τα υδάτινα σώματα για να ελέγξουν τον αριθμό των ψαριών και την υγεία των πληθυσμών των ψαριών. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το απόθεμα ψαριών, δημιουργούνται κανονισμοί για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού των ψαριών και οι λιμενικές αρχές, ελέγχουν για να βεβαιωθούν ότι τηρούνται οι κανονισμοί αλιείας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κανονισμών αλιείας. Για παράδειγμα τα όρια στον αριθμό των ψαριών που μπορούν να αλιευθούν έχουν σκοπό να εμποδίσουν τους ψαράδες να πιάσουν πάρα πολλά ψάρια ταυτόχρονα. Τα όρια μεγέθους προορίζονται για την προστασία των ψαριών μεγέθους ωοτοκίας προτού πιαστούν. Οι περίοδοι αλιείας προστατεύουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας και περιορίζουν τα αλιεύματα στα βαριά αλιευμένα νερά.

Εάν ψαρεύετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κανόνες και τους κανονισμούς. Η άγνοια του νόμου δεν αποτελεί δικαιολογία. Το ψάρεμα είναι ένα υπέροχο προνόμιο. Η τήρηση των κανονισμών αλιείας είναι ευθύνη που τη συνοδεύει και στοχεύει στην διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων σε βιώσιμο επίπεδο.

Στον συγκριτικό πίνακα που ακολουθεί μπορεί να δει κανείς πως το θεσμοθετημένο ελάχιστο μέγεθος αλίευσης διαφόρων δημοφιλών ψαριών και καρκινοειδών μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας (αλιεία στην Μεσόγειο) είναι όμοια με μερικές διαφορές. Για παράδειγμα το ΕΜΑ στην Ελλάδα για το λαβράκι είναι 25cm ενώ στην Ισπανία 23cm, ενώ το μπαρμπούνι έχει ΕΜΑ στην Ελλάδα τα 11cm, ενώ στην Ισπανία τα 12cm.

Κοινή ΟνομασίαΕπιστημονική ΟνομασίαΕΜΑ Ελλάδα (GR) σε cmΕΜΑ Ισπανία (ES) σε cm
ΛαυράκιDicentarchus labrax2523
ΣαρδέλαSardina pilchardus1111
ΓαύροςEngraulis encrasicolus99
ΣκουμπρίScomber spp1818
ΜπαρμπούνιMullus spp1112
ΡοφόςEpinephellus spp4545
ΦαγγρίPagrus pagrus1818
ΤσιπούραSparus aurata2020
ΣφυρίδαTrachurus spp1512
ΠεσκανδρίτσαLophius piscatorius3030
ΜπακαλιάροςMerluccius merluccius2020
ΚαραβίδαNephrops norvegicus77
ΓλώσσαSolea vulgaris2020
ΜουσμούλιPagellus acarne1712
ΑστακόςHomarus gammarus3024
Συγκριτικός Πίνακας ΕΜΑ Ελλάδας και Ισπανίας

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα