Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ πριν λίγες ημέρες αρνήθηκε την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής στο θέμα της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών – η οποία προτάθηκε προκειμένου να μην εξαρτάται η Ένωση από τρίτες χώρες- τώρα την υποστηρίζει αλλάζοντας άρδην την θέση της μετά από επίμονες πιέσεις από ευρωβουλευτές και κράτη μέλη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη περασμένη Δευτέρα 4 Απριλίου, αρκετοί ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Επιτροπή να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με το θέμα υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Tom Vandenkendelaere διερωτήθηκε ενώπιον όλων: «Σκοπεύει η Επιτροπή να εισαγάγει μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες στην τρέχουσα περίοδο; Γιατί αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα;». Απαντώντας και συμφωνώντας η Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski είπε πως «Αυτή η στρατηγική είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν είχε προβλεφθεί πριν. Αλλά βλέπω την ανάγκη για αυτό».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το EURACTIV, και η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είχε επίσης εκφράσει την υποστήριξή της για την ιδέα μιας στρατηγικής της ΕΕ για τις πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA) στις 28 Μαρτίου.
Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης για την Επιτροπή η οποία, μόλις πριν από ένα δεκαπενθήμερο είπε στους υπουργούς Γεωργίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 21 Μαρτίου ότι η ΕΕ «δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει μια στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες» σε αυτό το στάδιο.
Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση υπέβαλε η Αυστριακή αντιπροσωπεία, η οποία έγινε αποδεκτή από πολλά κράτη-μέλη, και σύμφωνα με αυτή, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της ευρωπαϊκής παραγωγής και στις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύοντας παράλληλα την έρευνα και την καινοτομία στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, και κυρίως «τώρα περισσότερο από ποτέ» υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι φυτικές πρωτεΐνες, συνήθως περιλαμβάνουν σόγια, όσπρια και ελαιούχους σπόρους και ενώ για χρόνια αποτελούσαν βασικό συστατικό των ζωοτροφών, πλέον καταναλώνονται όλο και περισσότερο ως ανθρώπινη τροφή, με παγκόσμιο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 7%. Ωστόσο, η ΕΕ έχει σημαντικό έλλειμμα σε φυτικές πρωτεΐνες, και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές από αλλού για την κάλυψη των αναγκών της σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, πάνω από το 90% της σόγιας που απαιτείται για τις ζωοτροφές της ΕΕ, εισάγεται από τρίτες χώρες. Η ευπάθεια της ΕΕ ως αποτέλεσμα της εξάρτησής της από τις εισαγωγές έγινε πιο φανερή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.