ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται φιστίκια λόγω υψηλής συγκέντρωσης καψαϊκινοειδών - Προκαλούν αναπνευστικά, δερματικά και οφθαλμικά...

Ανακαλούνται φιστίκια λόγω υψηλής συγκέντρωσης καψαϊκινοειδών – Προκαλούν αναπνευστικά, δερματικά και οφθαλμικά προβλήματα

3 λεπτά ανάγνωσης

Το προϊόν είναι σχεδιασμένο ως πρόκληση, όπως τα γνωστά “One Chip Challenge”, δηλαδή για να δοκιμάσει κάποιος τα όριά του στην πικάντικη γεύση.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (AFSCA) του Βελγίου, σε συνεργασία με την παρασκευάστρια εταιρεία My American Shop, αποφάσισαν την απόσυρση του προϊόντος καυτερά φιστίκια «Hot Nut Challenge» της μάρκας Hot Chip. Το προϊόν περιέχει υψηλή συγκέντρωση καψαϊκινοειδών (ουσίες που δίνουν την πικάντικη γεύση στο πιπέρι), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως αναπνευστικά, δερματικά και οφθαλμικά ερεθίσματα.

- Advertisement -

Λεπτομέρειες προϊόντος:

  • Όνομα προϊόντος: Hot Chip Nut Challenge
  • Μάρκα: Hot Chip
  • Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (DDM): 19/02/2026
  • Περίοδος πώλησης: 06/01/2025 έως 17/04/2025
  • Συσκευασία: Χάρτινη συσκευασία, 24g​

Είναι σχεδιασμένο ως πρόκληση, όπως τα γνωστά “One Chip Challenge”, δηλαδή για να δοκιμάσει κάποιος τα όριά του στην πικάντικη γεύση.

- Advertisement -

Στη γνώμη της 17/01/2024 σχετικά με την ασφαλή χρήση του «Hot Chip» στο «One Chip Challenge», η Συμβουλευτική Επιτροπή για Φυτικά Παρασκευάσματα (το επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της Ομοσπονδιακής Δημόσιας Υπηρεσίας για τη Δημόσια Υγεία, την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας και το Περιβάλλον που είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση της ασφάλειας των φυτών και των φυτικών παρασκευασμάτων) θεωρεί ομόφωνα ότι ένα προϊόν που περιέχει συμπυκνωμένη δόση καψαϊκινοειδών, που προορίζεται για μεμονωμένη χρήση, δεν έχει θέση στην αγορά τροφίμων. Αυτή η επιτροπή είναι της γνώμης ότι η κατανάλωση αυτού του προϊόντος ενέχει κίνδυνο για τον καταναλωτή δεδομένου ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν αναπνευστικά, δερματικά και οφθαλμικά προβλήματα.

Το My American Shop ζητά από τους πελάτες του να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης από όπου αγοράστηκε.

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.