Μάθετε πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η παρουσία ξένων υλικών, όπως πλαστικό, μέταλλο ή άλλων αντικειμένων, στον κιμά
Η Publix, μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα δημοφιλής στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, έχει ανακαλέσει έξι προϊόντα μοσχαρίσιου κιμά που πωλούνται σε ένα από τα καταστήματά της λόγω ύπαρξης ξένου υλικού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με… φλάντζα από τσόχα (!) σε γνωστή αλυσίδα fast food – Καταγγελία πελάτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν πάει το μυαλό σας: Ο απίστευτος τρόπος για να διατηρήσετε το τυρί φρέσκο για περισσότερο!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βοηθά το μαγείρεμα σε air fryer τους διαβητικούς;
Η ανάκληση περιλαμβάνει τα προϊόντα με τις ετικέτες Ground Chuck, Ground Sirloin, Ground Round, Ground Lean, A/B Ground και Market Ground Beef που πωλήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Publix που βρίσκεται στο προάστιο Braselton της Ατλάντα. Κανένα προϊόν που πωλήθηκε άλλη μέρα εκτός της Τετάρτης δεν περιλαμβάνεται στην ανάκληση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιρυτιδικοί οροί: Οι επώνυμες μάρκες που μπήκαν στο μικροσκόπιο και αποδείχθηκαν σκέτη κοροϊδία!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σάπια κρέατα, μολυσμένα μανιτάρια και παγωτά και σπόροι με έντομα σε εστιατόριο πολυτελούς ξενοδοχείου
«Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για την ασφάλεια των τροφίμων, το πιθανώς επηρεασμένο προϊόν αφαιρέθηκε από τα ράφια των καταστημάτων», ανέφερε στην ανακοίνωση η διευθύντρια επικοινωνίας της Publix, Maria Brous.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Πρόσθεσε αυτό το συστατικό για τέλεια γεύση και υφή στο σπιτικό κέικ» – Συμβουλή σεφ ζαχαροπλαστικής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστο! Σχολικός φύλακας μόλυνε με σωματικά υγρά και προϊόντα καθαρισμού τα τρόφιμα που προορίζονταν για τους μαθητές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανία και διπολική διαταραχή παρουσιάζουν τα παιδιά που περνούν ώρες μπροστά σε οθόνη – Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες
Όποιος έχει τον ανακαλούμενο κιμά θα πρέπει να τον επιστρέψει για επιστροφή χρημάτων ή να τον πετάξει στα σκουπίδια με τρόπο ώστε τα κατοικίδια να μην μπορούν να το φτάσουν.
Ξένο σώμα σε κιμά
Αν και η αλυσίδα δεν διευκρινίζει τι ακριβώς είναι το ξένο σώμα που βρέθηκε στον κιμά της, η παρουσία ξένων υλικών, όπως πλαστικό, μέταλλο ή άλλα αντικείμενα, στον κιμά μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες κατά τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας. Μερικοί πιθανοί λόγοι περιλαμβάνουν:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ποια χώρα από αύριο θα «τρώνε» πρόστιμο οι διευθυντές των σχολείων που δεν παρέχουν στα παιδιά υγιεινές τροφές;
1. Πρόβλημα στον εξοπλισμό επεξεργασίας
Οι μηχανές κοπής, άλεσης και συσκευασίας του κιμά έχουν μεταλλικά ή πλαστικά μέρη που μπορεί να φθαρούν ή να σπάσουν, καταλήγοντας στο προϊόν. Αν δεν γίνεται τακτικός έλεγχος και συντήρηση, μικρά κομμάτια από αυτά τα εξαρτήματα μπορεί να περάσουν στον κιμά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Eίμαι γιατρός και δε θα έβαζα ποτέ αυτά τα τρόφιμα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ για να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε τακτικά σπόρους Chia;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθηματικά με… γεύση πίτσας: Ο πρωτότυπος τρόπος που βρήκε μια δασκάλα για να διδάξει τα κλάσματα (Video)
2. Υλικά από τη διαδικασία συσκευασίας
Τα πλαστικά περιτυλίγματα ή οι σακούλες που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία μπορεί να κοπούν και μικρά κομμάτια να αναμειχθούν με το κρέας. Εάν οι υπάλληλοι δεν ακολουθούν σωστές διαδικασίες, μπορεί να πέσουν ξένα υλικά στον κιμά κατά τη μεταφορά του από τη μηχανή στην τελική συσκευασία.
3. Μολύνσεις από πρώτες ύλες
Αν τα ζώα είχαν ξένα σώματα (π.χ., κομμάτια μετάλλου από ταϊστρες ή σύρματα) μέσα στον οργανισμό τους, αυτά μπορεί να βρεθούν στο τελικό προϊόν εάν δεν απομακρυνθούν σωστά κατά τη σφαγή και την επεξεργασία.
4. Ανθρώπινο λάθος
Οι εργαζόμενοι μπορεί να ρίξουν κατά λάθος αντικείμενα, όπως κομμάτια γαντιών ή εργαλείων, στον κιμά κατά τη διάρκεια της παραγωγής.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.