Η πρώτη γιορτή ανακύκλωσης μαγειρικών σκευών στον δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας.
Κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά, φθαρμένα σκεύη μαγειρικής και παλιά εργαλεία κουζίνας, που δεν χρησιμοποιούν πλέον, παρέδωσαν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στο δημαρχείο της πόλης. Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο συμμετείχαν ενεργά στην «1η Γιορτή Ανακύκλωσης Μαγειρικών Σκευών», που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης με το τμήμα Τουρισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού, την πρώτη ημέρα του Ιουλίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας.
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάθε ηλικίας, έχοντας στα χέρια τους τα μαγειρικά σκεύη, από τις 9:00 το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, έχουν τη δυνατότητα να τα τοποθετήσουν πάνω σε ένα μεγάλο πράσινο G, που είναι το λογότυπο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξή του στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO, με σκοπό να τα παραλάβει για ανακύκλωση η διεύθυνση ανακύκλωσης και ανάπτυξης συστημάτων κυκλικής οικονομίας.
Αφήνουν τα φθαρμένα, κεραμικά, γυάλινα ή πλαστικά μαγειρικά τους σκεύη και εργαλεία, δεν φεύγουν όμως με άδεια χέρια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του, για να τους ευχαριστήσει για την ενεργή συμμετοχή τους, τους προσφέρει ένα γλαστράκι με αρωματικό φυτό και δροσιστικά ποτά με βάση βιολογικά προϊόντα.
«Καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στην εκδήλωση για να στηρίξουν ένα σημαντικό ζήτημα, στο οποίο η πόλη υστερεί» επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη ανήκει στους 80 γαστρονομικούς προορισμούς της UNESCO. Με τη σημερινή δράση, σημείωσε ο κ. Αγγελούδης, «συνδέουμε αυτή τη διάκριση της πόλης, με το θέμα της ανακύκλωσης, και καλούμε τους συμπολίτες μας να ενεργοποιηθούν».
Ανακυκλώνοντας σκεύη μαγειρικής έναντι ενός όμορφου αρωματικού φυτού, όπως ο ίδιος είπε, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη πέρα από σημαντικός γαστρονομικός προορισμός, προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Σήμερα ζητούμε από τους Θεσσαλονικείς να φέρουν τα παλιά φθαρμένα μαγειρικά σκεύη τους, στο δημαρχείο και ως “αντίδωρο” θα πάρουν ένα πολύ ωραίο αρωματικό φυτό -βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Είναι η πρώτη εκδήλωση αυτής της μορφής που γίνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κι απ’ ό,τι γνωρίζω και στην Ελλάδα. Είναι μία πρωτοβουλία που στέλνει ισχυρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση, σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, ανάπτυξης και διαδημοτικής συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης.
Η εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί μία από τις δράσεις του δικτύου δημιουργικών πόλεων της UNESCO.
ΑΠΕ-ΜΠΕ