Ανεπαρκείς πληροφορίες και ελλιπείς συνθήκες υγιεινής του προσωπικού αποκάλυψαν έλεγχοι από τη μονάδα υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης σε Ιταλία και Γαλλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε δύο ελέγχους για την ασφάλεια τροφίμων μη ζωικής προέλευσης σε δύο χώρες: την Ιταλία και τη Γαλλία.
Η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ και σημαντικός παραγωγός σπόρων για βλάστηση. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση έκθεση σχετικά με έναν απομακρυσμένο έλεγχο της ΓΔ Sante, τον Σεπτέμβριο του 2021, διαπίστωσε ότι το σύστημα δεν μπορεί να επαληθεύσει πως η παραγωγή των τροφίμων γίνεται με την πλήρη τήρηση των κανόνων υγιεινής της ΕΕ, αλλά ούτε και εφαρμοζόταν η νομοθεσία από τις επιχειρήσεις τροφίμων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, έγιναν έντεκα συστάσεις.
Το Υπουργείο Υγείας αρχικά ενημέρωσε την ομάδα ελέγχου ότι η πρωτογενής παραγωγή πριν και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής δεν ήταν ευθύνη του, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν επίσημοι έλεγχοι για τους μικροβιακούς κινδύνους. Παράλληλα, οι επιθεωρητές αξιολογήθηκαν με αρκετά κενά εξειδικευμένης γνώσης πάνω σε κανόνες υγιεινής και υπήρχαν ελλείψεις στο προσωπικό.
Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην Ιταλική παραγωγή
Η επιθεώρηση και η εγγραφή των πρωτογενών παραγωγών σπόρων για βλάστηση δεν είναι υποχρεωτική σε όλη την Ιταλία. Επιπλέον, οι επιθεωρήσεις δεν καλύπτουν πτυχές που σχετίζονται με μικροβιολογικούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν στα στάδια καλλιέργειας και τη συγκομιδή, όπως η παρουσία και η καταλληλότητα των τουαλετών και των εγκαταστάσεων πλυσίματος χεριών στα χωράφια.
Σε μία από τις δύο εγκαταστάσεις παραγωγής φύτρων που αξιολογήθηκαν από ελεγκτές, δόθηκε έγκριση, παρόλο που μια σοβαρή μη συμμόρφωση που συνεπαγόταν την απουσία πιστοποιητικού εισαγωγής δεν διορθώθηκε τότε ή κατά τη διάρκεια τυχόν ελέγχων τα επόμενα επτά χρόνια. Αυτό το εργοστάσιο χρησιμοποιεί σπόρους που καλλιεργούνται σε άλλη χώρα και χαρακτηρίζονται ως «σπόροι για ανθρώπινη κατανάλωση, όχι για βλάστηση», αναφέρει δημοσίευμα του Food Safety News.
Οι γενικές λίστες ελέγχου για τα εργοστάσια που παράγουν φύτρα εμποδίζουν επίσης τους επιθεωρητές να διενεργούν συνεπείς επίσημους ελέγχους. Για παράδειγμα, σε μια περιοχή, οι εταιρείες έπαιρναν περιβαλλοντικά δείγματα για την ανίχνευση της Listeria monocytogenes μετά τον καθαρισμό, όταν οι κανόνες ορίζουν ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από τον καθαρισμό. Ούτε ένα ξέσπασμα της Listeria σε πολλές χώρες που συνδέθηκε με ασπρισμένα κατεψυγμένα λαχανικά μεταξύ 2015 και 2018 δεν προκάλεσε στοχευμένες ενέργειες από τις αρχές.
Ως συνέχεια των κοινοποιήσεων της RASFF, υπάρχει έλλειψη επιτόπιων ελέγχων μικροβιολογικών κινδύνων στην πρωτογενή παραγωγή, πριν ή κατά τη συγκομιδή. Αυτό σημαίνει ότι η βασική αιτία της μόλυνσης συχνά δεν είναι γνωστή.
Oι έλεγχοι στη Γαλλία
Η Γαλλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στην ΕΕ για καλλιεργούμενα φρέσκα λαχανικά, όπως πεπόνια και φράουλες. Ένας εξ αποστάσεως έλεγχος στη Γαλλία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 εντόπισε επίσης προβλήματα σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής και οι υπάλληλοι της DG Sante έκαναν τέσσερις συστάσεις.
Σε πρώτη φάση, το προσωπικό δεν είχε γνώσεις μικροβιολογίας. Επιπλέον, το σύστημα καταχώρισης δεν παρείχε πληροφορίες για τους παραγωγούς σπόρων για βλάστηση, ούτε ήταν ακριβές το πόσο συχνά γίνονταν οι έλεγχοι. Ούτε και ο ακριβής αριθμός των παραγωγών σπόρων προς βλάστηση ήταν ακριβής, γεγονός που παρακωλύει τους επίσημους ελέγχους. Τέλος, στα εργοστάσια επεξεργασίας, δεν επαληθευόταν εάν οι εταιρείες διαθέτουν σύστημα περιβαλλοντικών επιχρισμάτων στο στάδιο της παραγωγής, για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων με Listeria monocytogenes, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ.