Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum
spot_img

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο – “Κυνήγι” για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός – Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Αυξάνονται οι χώρες που ανακαλούν το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο GAEA, λόγω υψηλής περιεκτικότητας του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου chlorpyrifos. Με σημερινές τους ανακοινώσεις προς τους καταναλωτές, τόσο η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας  Μattilsynet, όπως και η Γερμανική Αρχή τροφίμων lebensmittelwarnung, προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα χωρίς επίδειξη απόδειξης. Στην Νορβηγία ανακαλείται το GAEA ελαιόλαδο για σάλατα με ημερομηνία Best Before 09/07/2024, ημερομηνία παραγωγής 6.1.2024 και αριθμό παρτίδας L4009. Στη Γερμανία ανακαλούνται τρία είδη της εταιρείας GAEA:

GAEA CLASSIC 500ml – παρτίδα L4008 / ημερομηνία «καλύτερα πριν από»: 8 Ιουλίου 2025
GAEA SELECT 500 ml – παρτίδα L4010 / ημερομηνία «καλύτερα πριν από»: 10 Ιουλίου 2025
GAEA SALAD OIL 500 ml – παρτίδα L4009 / ημερομηνία «καλύτερα πριν από»: 20 Ιουλίου.

Το προϊόν ανακλήθηκε αρχικά από την αγορά της Δανίας η οποία ειδοποίησε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF. Στη συνέχεια αποσύρθηκε και από τα ράφια σουπερμάρκετ στη Ρουμανία.

Η απάντηση της εταιρείας GAEA στο cibum

Απαντώντας στο Cibum, η εταιρεία GAEA δήλωσε πως, κατόπιν ενημέρωσης από τις αρχές της Δανίας, για παρουσία chlorpyrifos, προχώρησε σε αναλύσεις που έδειξαν αυξημένη συγκέντρωση του φυτοφαρμάκου σε 8 τόνους ελαιολάδου. Αμέσως μετά από αυτό το εύρημα, η εταιρεία  ξεκίνησε ανάκληση της πληγείσας παρτίδας. Η GAEA διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό ανίχνευσης φυτοφαρμάκου στα 29 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας κατά τη διάρκεια των οποίων έχει επεξεργαστεί πάνω από 10.000 τόνους Ελαιολάδου. Η πληγείσα παρτίδα προήλθε από έναν αξιόπιστο προμηθευτή, τονίζει η GAEA με τον οποίο συνεργάζεται για πάνω από 20 χρόνια και από μια περιοχή όπου δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα φυτοφαρμάκων για πολλά χρόνια. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με το ελαιοτριβείο. Θα απαιτεί πρόσθετες αναλύσεις από τους προμηθευτές της ενώ θα διερευνήσει την πηγή του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου και θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον υπεύθυνο αγρότη για να αποτρέψει μελλοντικά περιστατικά.

Ολόκληρη η δήλωση της GAEA στο cibum

Καλημέρα σας, θα θέλαμε με βάση το άρθρο σας https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/gnosto-elliniko-elaiolado-anakaleitai-kai-apo-tin-agora-tis-roymanias/

Να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω στοιχεία.

Τι συνέβη;

Πληροφορηθήκαμε από το τις αρχές της Δανίας ότι σε ένα πολύ μικρό μέρος του κλασικού Ελαιολάδου GAEA είχε ανιχνευθεί το φυτοφάρμακο chlorpyrifos. Το chlorpyrifos χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες ως εντομοκτόνα και απαγορεύεται στην ΕΕ από το 2020. Το σύστημα ιχνηλασιμότητας του Ελαιολάδου μας επέτρεψε να εντοπίσουμε μια παρτίδα από 8 τόνους  σε σχέση με την αυξημένη συγκέντρωση στο chlorpyrifos. Είναι σημαντικό να μην έχετε υψηλή κατανάλωση φυτοφαρμάκων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν είναι το ατομικό γεύμα που είναι καθοριστικό, αλλά η κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, δεν θα αντιμετωπίσετε οξέα συμπτώματα.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους στα 29 χρόνια λειτουργίας μας, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουμε επεξεργαστεί πάνω από 10.000 τόνους Ελαιολάδου. Η πληγείσα παρτίδα προήλθε από έναν αξιόπιστο προμηθευτή με τον οποίο έχουμε μια αξιόπιστη συνεργασία για πάνω από 20 χρόνια και από μια περιοχή όπου δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα φυτοφαρμάκων για πολλά χρόνια. Η πληγείσα παρτίδα είχε επίσης χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη GAEA Salad και την GAEA Select.

Άμεσες ενέργειες

Μόλις ανακαλύψαμε το φυτοφάρμακο, ξεκινήσαμε μια ανάκληση της πληγείσας παρτίδας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των πελατών μας. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για ποιότητα και διαφάνεια.

Ενισχυμένα μέτρα διασφάλισης ποιότητας

Έχουμε λάβει αυτό το περιστατικό ως μια κρίσιμη ευκαιρία μάθησης και εφαρμόζουμε ακόμη πιο αυστηρές διαδικασίες στον ποιοτικό μας ελέγχου:

1.            Υποχρέωση πρόσθετων αναλύσεων IFS / BRC / από προμηθευτές μας: Έχουμε τους υψηλότερους βαθμούς στη διαδικασία ασφάλειας τροφίμων και ελεγχόμαστε κάθε χρόνο για τη νέα πιστοποίηση. Ήδη κάνουμε υπερβάλλοντες δοκιμές με βάση τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στο μέλλον θα ζητήσουμε μια πρόσθετη δοκιμή και από τον προμηθευτή μας.

2.            Συνεργασία με Αρχές/προμηθευτές: Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές τροφίμων και τον προμηθευτή μας. Θα διερευνήσουμε την πηγή του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τον υπεύθυνο αγρότη για να αποτρέψουμε μελλοντικά περιστατικά.

3.            Λήξη συνεργασίας με το ελαιοτριβείο: Εντοπίσαμε το υπεύθυνο ελαιοτριβείο και λήξαμε την συνεργασία μας μαζί τους.

Η δέσμευσή μας προς εσάς

Η GAEA προσπαθεί πάντα να προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα Ελαιολάδου και συνεχίζουμε να τηρούμε την υπόσχεσή μας να προσφέρουμε το καλύτερο προϊόν που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την ικανοποίησή σας.

Εκτιμούμε την κατανόηση και την υποστήριξή σας καθώς διερευνούμε  αυτό την κατάσταση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας στο info@gaea.gr

Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή εμπιστοσύνη σας στο ελαιόλαδο GAEA”

Γιατί απαγορεύτηκε το Chlorpyrifos

Το Chlorpyrifos είναι μεταξύ των ουσιών που κοινοποιούνται συχνότερα για υπερβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών στο σύστημα ειδοποίησης RASFF.  Τα φυτοφάρμακα chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην ΕΕ το 2020 μετά από μία μεγάλη ρυθμιστική διαδικασία που διήρκεσε πάνω από επτά χρόνια. Τον Αύγουστο του 2019, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε μια δήλωση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το chlorpyrifos-methyl δεν έχει κανένα πιθανό όριο ασφάλειας και δεν πληροί τα κριτήρια ανθρώπινης υγείας για ανανέωση στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Chlorpyrifos είναι οξεία τοξικό σε περίπτωση κατάποσης και επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει οξείες επιδράσεις όπως κακουχία, κοιλιακό άλγος και πονοκέφαλο. Η ουσία μπορεί να είναι επιβλαβής για τα έμβρυα και τα παιδιά, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς. Η ουσία μπορεί επίσης να είναι γονοτοξική.

Ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το chlorpyrifos-methyl μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως: 

  • Βλάβη στη σωστή ανάπτυξη και μετέπειτα λειτουργία του εγκεφάλου (αναπτυξιακή νευροτοξικότητα) από τα πρώτα στάδια της ζωής και μετά. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως απώλεια εργασιακής μνήμης, αυτισμός, ΔΕΠΥ και μειωμένο IQ.
  • Βλάβη του DNA (γονοτοξικότητα): το chlorpyrifos-methyl μπορεί να βλάψει το DNA, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.

Καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση σε κατασκήνωση στην Αττική – Παρέμβαση εισαγγελέα

Προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας για τις καταγγελίες περί δηλητηρίασης σε κατασκήνωση στην Αττική.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα