Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αρνείται η Lactalis την παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ για την παραγωγή φέτας εκτός Ελλάδος

ΑρχικήΝέαΑρνείται η Lactalis την παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ για την παραγωγή φέτας εκτός Ελλάδος
spot_img

Η Lactails αρνείται τους ισχυρισμούς περί παραγωγής φέτας στη Γαλλία, η οποία διατίθεται και έμμεσα σε χώρες εντός ΕΕ, που παραβιάζει τον κανονισμό ΠΟΠ της Ένωσης.

Διαψεύδει η Lactails τους ισχυρισμούς ότι παράγει φέτα και εκτός Ελλάδας, παρά τις αναφορές πολλών ελληνικών και ξένων ειδησεογραφικών μέσων για το αντίθετο.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η «Καθημερινή» κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα που θέλει τη Lactails, από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, να κυκλοφορεί ορισμένα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Μεταξύ αυτών και ένα προϊόν με το όνομα «Valbreso Feta», το οποίο βάσει πληροφοριών της εταιρείας παράγεται στη Γαλλία.

Το προϊόν, αν και δεν διατίθεται άμεσα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προορίζεται κυρίως για εκτός ΕΕ χώρες, μπορεί να πωληθεί και σε αυτές εάν κάποιος παραγγείλει διαδικτυακά. Αυτό ισχύει και για παραγγελίες εντός Ελλάδας!

Η λέξη «φέτα» καταχωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 2002. Έκτοτε, η ονομασία «φέτα» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και πληροί τις σχετικές προδιαγραφές του προϊόντος.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν το προϊόν φέτας της Lactails, πωλείται σε χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζει τους κανόνες της Ένωσης για τα προϊόντα ΠΟΠ, μιας και παράγεται στη  Γαλλία και μπορεί να διατεθεί στα κράτη της έστω και έμμεσα.

Να σημειωθεί επίσης πως είναι επιβεβαιωμένο πως δεν πρόκειται για τη φέτα που παράγει η Lactails στην Ελλάδα, στο εργοστάσιό της στο Βόλο και συμμορφώνεται απόλυτα με τις  προδιαγραφές.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Lactalis αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των μέσων για την παραβίαση των κανονισμών ΠΟΠ για  τη φέτα.  

Σε δήλωση που παρείχε εκπρόσωπος της εταιρείας στο ξένο ειδησεογραφικό μέσο Just Food, το προϊόν στη φωτογραφία είχε «παλιά συσκευασία» και η ετικέτα έχει ενημερωθεί από τότε. Είπε ότι η εικόνα στον ιστότοπό της έχει πλέον αντικατασταθεί, ενώ τόνισε πως από το 2021 η Lactails δεν παράγει ούτε εμπορεύεται τυρί πρόβειο γάλα ώριμο σε άλμη με το σήμα Valbreso Feta στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η νίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το τυρί «φέτα» που παράγεται στη Δανία αλλά προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες παραβαίνοντας τον κανονισμό 1151/2012.

Σύμφωνα με το δικαστήριο της ΕΕ η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνοντας τους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών να εμπορεύονται και να εξάγουν σε τρίτες χώρες ένα λευκό, θρυμματισμένο τυρί ως «φέτα».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη Δανία χαιρέτισε την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σχολιάζοντας ότι το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει τους ελέγχους στην αγορά για την προστασία της «φέτας» γιατί αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τις εξαγωγές της χώρας, αλλά και προϊόν που συνδέεται άμεσα με την ελληνική παράδοση».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα