Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Άσχημα τρόφιμα»: Η επίδραση στην πρόθεση αγοράς εάν φέρουν ετικέτα “μηδενικών αποβλήτων”

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτής«Άσχημα τρόφιμα»: Η επίδραση στην πρόθεση αγοράς εάν φέρουν ετικέτα “μηδενικών αποβλήτων”
spot_img

Αλλαγή της στάσης των καταναλωτών απέναντι στα μη βέλτιστα τρόφιμα: Η επίδραση της επισήμανσης μηδενικών αποβλήτων.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς  υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο και μόνο τα μισά από αυτά, θα μπορούσαν ενδεχομένως να θρέψουν ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Ένα σημαντικό μέρος των τροφίμων που σπαταλάται στα σούπερ μάρκετ παραμένει αναλώσιμο ακόμη και μετά την απομάκρυνσή τους από τα ράφια. Ωστόσο, λόγω των προτιμήσεων των καταναλωτών, η πώληση προϊόντων που παρουσιάζουν οποιαδήποτε μορφή ζημιάς αποδεικνύεται συχνά μια δύσκολη προσπάθεια, συμβάλλοντας κατά συνέπεια σε σημαντικά επίπεδα αποβλήτων. Ο όρος «μη βέλτιστο» αποδίδεται σε τρόφιμα που, αν και εξακολουθούν να είναι ασφαλή και θρεπτικά, δεν πληρούν ορισμένα αισθητικά, χρονικά ή περιφερειακά πρότυπα. Αυτή η υποβέλτιστη κατηγορία αντιμετωπίζει μια αξιοσημείωτη αγοραστική αντίσταση από τους καταναλωτές. Η διστακτικότητα έχει συσχετιστεί με τα προσωπικά πρότυπα των καταναλωτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, με τις κατεστραμμένες συσκευασίες να μειώνουν σημαντικά τις προθέσεις αγοράς, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη που αποκαλύπτει ότι το 75% των αγοραστών αποφεύγει προϊόντα με παραβιασμένη συσκευασία.

 Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference ήταν να διερευνήσει την επίδραση μιας ετικέτας «μηδενικών αποβλήτων» στις στάσεις και αντιλήψεις των καταναλωτών για «βέλτιστα» και «μη βέλτιστα» τρόφιμα. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν διαδικτυακές έρευνες με συνολικό δείγμα 1.034 καταναλωτών. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη μιας ετικέτας «μηδενικά απόβλητα» είχε σημαντικό αντίκτυπο στη στάση και τις αντιλήψεις των καταναλωτών για τα μη βέλτιστα προϊόντα διατροφής, χωρίς να παρατηρείται σημαντική διαφορά μεταξύ στάσεων και αντιλήψεων για τα βέλτιστα με επισήμανση μηδενικών αποβλήτων.

Συμπερασματικά, η μελέτη φωτίζει την επιρροή μιας ετικέτας «μηδενικών αποβλήτων» στις στάσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών έναντι των μη βέλτιστων προϊόντων διατροφής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι, ενώ η στάση και η προθυμία για αγορά μη βέλτιστων προϊόντων επηρεάζονται αρνητικά σε σύγκριση με τα βέλτιστα, η χρήση μιας ετικέτας «μηδενικών αποβλήτων» μπορεί να βελτιώσει αυτόν τον αντίκτυπο, ειδικά μεταξύ των καταναλωτών που ανησυχούν για το περιβάλλον.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Andrzej Szymkowiak, Marcin Adam Antoniak, Natalia Maślana, Changing Consumer Attitudes towards Suboptimal Foods: The Effect of Zero Waste Labeling, Food Quality and Preference, 2024, 105095, ISSN 0950-3293, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2023.105095. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329323002896)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο