Οι γυναίκες εργαζόμενες στις αποθήκες των Asda κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Τα Asda αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο με 145 χιλιάδες υπαλλήλους, ενώ τον Αύγουστο του 2024 το μερίδιο αγοράς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 12,6%, με ετήσια έσοδα πάνω από 20 δισ. λίρες.
Τον Μάιο του 2010, τα Asda προχώρησαν σε μια στρατηγική εξαγορά της δανέζικης αλυσίδας εκπτωτικών καταστημάτων Netto στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια συμφωνία ύψους 778 εκατομμυρίων λιρών. Η συμφωνία αυτή αφορούσε την απόκτηση 193 καταστημάτων Netto, με στόχο την επέκταση των Asda στη βρετανική αγορά και την ενίσχυση της παρουσίας της στον χώρο του λιανικού εμπορίου.
Ωστόσο, η Βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέτασε τη συμφωνία και έκρινε ότι τα Asda έπρεπε να πουλήσουν 47 από τα καταστήματα σε άλλους λιανοπωλητές, προκειμένου να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά. Τα υπόλοιπα καταστήματα παρέμειναν υπό την επωνυμία Netto μέχρι τις αρχές του 2011, όταν τα Asda ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους.
Τα Asda μετέτρεψαν τα καταστήματα Netto σε σούπερ μάρκετ μικρότερης κλίμακας, δηλαδή καταστήματα με εμβαδόν μικρότερο από 2.300 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία προστέθηκαν στο δίκτυο των πολυκαταστημάτων της. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ο όμιλος Asda διατηρεί 207 σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πρόσφατα, 159 μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου απέστειλαν επιστολή στην TDR Capital, την επενδυτική εταιρεία που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών των Asda, καλώντας τους να τερματίσουν τις μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου και να εξισώσουν τις αμοιβές των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ με αυτές των εργαζομένων στις αποθήκες.
Η διαμάχη αφορά τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενες, κυρίως γυναίκες, οι οποίες εργάζονται στα καταστήματα των Asda και διεκδικούν ίση αμοιβή με τους άνδρες που απασχολούνται στις αποθήκες της εταιρείας. Οι εργαζόμενες αυτές πληρώνονται έως και 3,74 λίρες λιγότερο την ώρα σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους στις αποθήκες. Αυτή η διαφορά έχει οδηγήσει σε αξιώσεις για πάνω από 2 δισεκατομμύρια λίρες σε αναδρομικές αποδοχές, με το συνδικάτο GMB να υποστηρίζει τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα με το GMB, μια ανεξάρτητη αξιολόγηση διαπίστωσε ότι ο ρόλος των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ είναι ισοδύναμος με εκείνον των εργαζομένων στις αποθήκες. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που οι θέσεις εργασίας μπορεί να διαφέρουν σε περιγραφή, η απαιτούμενη προσπάθεια, οι ευθύνες και οι δεξιότητες θεωρούνται παρόμοιες. Ως εκ τούτου, το επιχείρημα της ισότητας στην αμοιβή είναι ισχυρό, με το συνδικάτο να υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενες δικαιούνται τους ίδιους μισθούς.
Η υπόθεση βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας, όπου τα Asda καλούνται να αποδείξουν ότι η διαφορά στους μισθούς δεν βασίζεται στο φύλο αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως η φύση της εργασίας. Τα Asda ισχυρίζονται ότι οι θέσεις στο λιανεμπόριο και στις αποθήκες είναι διαφορετικές ως προς τις απαιτήσεις και τις δεξιότητες και, ως εκ τούτου, δικαιολογείται η διαφορά στους μισθούς.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι τα Asda σέβονται το δικαίωμα των εργαζομένων να ασκήσουν αγωγή, αλλά απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων λόγω φύλου, τονίζοντας ότι οι διαφορετικές θέσεις εργασίας αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα και τις ευθύνες τους.
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενες και οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία και οι υγειονομικές αρχές πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις για να διορθώσουν τις αδικίες που υφίστανται οι γυναίκες εργαζόμενες.
Η Nadine Houghton, εκπρόσωπος του συνδικάτου GMB, δήλωσε ότι οι γυναίκες αυτές για χρόνια στηρίζουν την κερδοφορία της εταιρείας με τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις τους και τώρα ήρθε η ώρα να αμειφθούν δίκαια για την εργασία τους.
Η υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, και αν η Asda δεν μπορέσει να αποδείξει ότι η διαφορά στους μισθούς δεν οφείλεται σε διακρίσεις λόγω φύλου, μπορεί να αντιμετωπίσει την υποχρέωση να καταβάλει σημαντικά ποσά αποζημίωσης στις εργαζόμενες.