Ο FSA ανακοίνωσε σήμερα επείγουσα ανάκληση παγωτού
Η Cheshire Farm ανακαλεί το παγωτό Caramelized Biscuit Ice Cream με ημερομηνίες best before έως τον Νοέμβριο του 2025, επειδή περιέχει φουντούκια τα οποία δεν αναφέρονται στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία για οποιονδήποτε έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ανακοίνωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας FSA.
Η Cheshire Farm ανακαλεί το παραπάνω προϊόν από πελάτες και επικοινώνησε με τους αρμόδιους οργανισμούς υποστήριξης αλλεργιών, οι οποίοι θα ενημερώσουν και τα μέλη τους για την ανάκληση. Η εταιρεία έχει επίσης εκδώσει ειδοποίηση στα σημεία πώλησης προς τους πελάτες της. Αυτές οι ειδοποιήσεις εξηγούν στους πελάτες γιατί ανακαλείται το προϊόν και τους λένε τι να κάνουν εάν έχουν αγοράσει το προϊόν. Δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση.
Η αλλεργία στο φουντούκι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς στην Ευρώπη, με συμπτώματα που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια, όπως κνίδωση και κνησμός, έως σοβαρά, όπως αναφυλαξία. Στην πρωτοπαθή αλλεργία στο φουντούκι, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι σοβαρές και η αναφυλαξία δεν είναι ασυνήθιστη. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρες. Σε σύγκριση με άλλους τύπους τροφικών αλλεργιών, οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, τείνουν να επιμένουν σε όλη τη ζωή. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην πρώιμη παιδική ηλικία, συχνά συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή, με μια μειοψηφία περιπτώσεων να βελτιώνεται κατά την εφηβεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένα νερά: Ποια μάρκα είναι η καλύτερη με τα λιγότερα μικροπλαστικά – Αποτέλεσμα εργαστηριακών αναλύσεων
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός ΕΕ αριθ. 1169/2011) απαιτεί να παρέχονται πάντα στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μη προσυσκευασμένων τροφίμων. Αυτός ο κανονισμός απαιτεί την ένδειξη της παρουσίας των 14 ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες (αλλεργιογόνα) όταν ενσωματώνονται στα τρόφιμα ως συστατικά. Αυτά τα προϊόντα είναι
- Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, συγκεκριμένα σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καμούτ ή τα υβριδισμένα στελέχη τους και προϊόντα τους
- Καρκινοειδή και προϊόντα τους
- Αυγά και προϊόντα τους
- Ψάρια και προϊόντα τους
- Φιστίκια και προϊόντα τους
- Σόγια και προϊόντα αυτής
- Γάλα και προϊόντα αυτού (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης)
- Ξηροί καρποί, συγκεκριμένα αμύγδαλα ( Amygdalus communis L.), φουντούκια ( Corylus avellana ), καρύδια ( Juglans regia ), κάσιους ( Anacardium occidentale ), πεκάν ( Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), ξηροί καρποί Βραζιλίας ( Bertholletia exita ), ξηροί καρποί macadamia ή Queensland ( Macadamia ternifolia ) και προϊόντα τους, εκτός από τους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αλκοολούχων αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης, γεωργικής προέλευσης
- Σέλινο και προϊόντα του
- Μουστάρδα και προϊόντα της
- Διοξείδιο του θείου και θειώδη σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/L ως προς το συνολικό SO 2 , τα οποία πρέπει να υπολογιστούν για προϊόντα που προτείνονται ως έτοιμα προς κατανάλωση ή ως ανασυσταμένα σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών
- Λούπινο και προϊόντα αυτού
- Μαλάκια και προϊόντα τους
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική, η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων αυξάνεται και δεν περιέχει πάντα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο για τους αλλεργικούς ασθενείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πιο κοινά αδήλωτα αλλεργιογόνα – σιτάρι, οστρακοειδή, αυγά, ψάρια, φιστίκια, γάλα, ξηροί καρποί και σόγια – ευθύνονται για το 90% εκατό όλων των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων και είναι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται πολλά άλλα συστατικά. Η διατροφική αποφυγή των αλλεργιογόνων έχει αναγνωριστεί ευρέως ως η βασική παρέμβαση στη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών, αλλά η παρουσία αδήλωτων αλλεργιογόνων καθιστά δύσκολη τη συμμόρφωση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.