Επτά δημοφιλείς μάρκες παγωτού ανακαλούνται στη Γαλλία λόγω διακοπής της ψυκτικής αλυσίδας κατά τη μεταφορά.
Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας της Γαλλίας (Rappel Conso), ανακαλούνται τα παγωτά Magnum της unilever ( 5 παρτίδες), EXTREME ICE CREAM της Nestle (7 παρτίδες) ADELIE (7 παρτίδες) BELLE AUDE (2 παρτίδες) OASIS, LA LAITIERE ICE CREAM, και CREME GLACEE VIENNETTA. Η διακοπή της ψυχρής αλυσίδας σημαίνει ότι κατά τη μεραφορά τα παγωτά παρέμειναν αρκετή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μία συνθήκη που ευνοεί το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος στο παγωτό μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό ορισμένων μικροβίων και βακτηρίων όπως η λιστέρια , η σαλμονέλα ή ακόμα και οσταφυλόκοκκος.
Οι αρχές καλούν όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα παραπάνω παγωτά να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης. Η ανάκληση αφορά το σουπερμάρκετ INTERMARCHE στην περιοχή SAINT LYS στη Νότια Γαλλία.
Η σημασία της ακέραιας ψυχρής αλυσίδας στη συντήρηση και τη μεταφορά παγωτού
Η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας για κάθε ευπαθές προϊόν απαιτεί πάντα προσοχή κατά το χειρισμό και τη μεταφορά από τον παραγωγό στον καταναλωτή, και στο παγωτό οι συνθήκες διατήρησης είναι πιο κρίσιμες, λόγω της ίδιας της φύσης του προϊόντος. Τα κύρια συστατικά του παγωτού περιλαμβάνουν τα εξής: αέρας, νερό, σάκχαρα, λίπος, πρωτεΐνες (από στερεά γάλακτος για το παραδοσιακό παγωτό), σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές, αρώματα και φρούτα, και πρόσθετα χρώματος. Αυτό το πολύπλοκο μείγμα συστατικών καθιστά την ποιότητα του προϊόντος ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές της θερμοκρασίας.
- Δείτε επίσης: Ξεπέρασαν τους 100 τα θύματα της θανατηφόρας σοκολάτας
Ιδανικά, το παγωτό πρέπει να αποθηκεύεται στους -28°, με μέγιστη διακύμανση όχι μεγαλύτερη από 2°C συν ή πλην. Κατά τη διάρκεια της διανομής, το παγωτό πρέπει να διατηρείται κάτω από τους -25°C. Στο σημείο πώλησης, ωστόσο, επιτρέπεται κάπως υψηλότερη θερμοκρασία. Σύμφωνα με τις οδηγίες ορισμένων κατασκευαστών, οι βιτρίνες μπορούν να λειτουργούν σε θερμοκρασία έως -22°C, με το πάνω μέρος της βιτρίνας να μην είναι θερμότερο από -20°C.
Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας μεταφοράς κατά την οποία το προϊόν μεταφέρεται από τον κατασκευαστή στον λιανοπωλητή, ο κανόνας είναι απλός και γνωστός: το προϊόν δεν πρέπει ποτέ να είναι θερμότερο από τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία των -20°C. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η θερμοκρασία του αέρα κατά τη μεταφορά διατηρείται τουλάχιστον στους -25°C ή χαμηλότερα για να ληφθεί υπόψη η ανταλλαγή θερμότητας, η διακύμανση του αέρα, τα ανοίγματα των θυρών, οι κύκλοι απόψυξης κ.λπ. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή του θερμικού σοκ, δηλαδή οποιασδήποτε διακύμανσης της θερμοκρασίας που επιδρά αρνητικά στην υφή του προϊόντος.
- Δείτε επίσης: Καρότα: Ο αλάνθαστος τρόπος για να πάρετε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη – Επιστημονικό πείραμα
Εάν η θερμοκρασία μεταφοράς του παγωτού αυξηθεί -όσο μικρό και αν είναι το εύρος της διακύμανσης της θερμοκρασίας- η υφή του προϊόντος μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης όσο μικρότερη είναι η συσκευασία του παγωτού, τόσο πιο ευάλωτη είναι στο θερμικό σοκ.
Συμπερασματικά, η διατήρηση της ποιότητας ενός προϊόντος παγωτού εξαρτάται από το ιστορικό του χρόνου-θερμοκρασίας. Κάθε βήμα κατά μήκος της ψυκτικής αλυσίδας έχει αντίκτυπο σε αυτό το ιστορικό. Οποιαδήποτε διακοπή στην ψυκτική αλυσίδα θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του προϊόντος, με κίνδυνο τόσο τη δυσαρέσκεια του πελάτη όσο και την απώλεια του προϊόντος.