Το Arcobacter είναι ένα αναδυόμενο τροφιμογενές παθογόνο που απειλεί μια ευρεία γκάμα τροφίμων, ενώ είναι ικανό να γίνει αιτία γαστρεντερικής ασθένειας και να μειώσει τη διάρκεια ζωής των επιμολυσμένων τροφίμων.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Microbiology, προσπάθησε να επεκτείνει τις διαθέσιμες γνώσεις σχετικά με το Arcobacter, αποκαλύπτοντας πληροφορίες που σχετίζονται με πηγές τροφίμων που σχετίζονται με το παθογόνο, τη γενετική ποικιλομορφία, τα χαρακτηριστικά του και την ικανότητά του να σχηματίζει βιοφίλμ.
Οι ερευνητές συνέλεξαν 220 δείγματα από κυδώνια, καλαμάρια, γαρίδες, κρέας ορτυκιού, κρέας κουνελιού, κρέας γαλοπούλας, φρέσκο τυρί, σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι και καρότο, τα οποία αγοράστηκαν από διάφορα καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ισπανία από τον Μάιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2015.
Από τα δείγματα που αναλύθηκαν, το 22,3% βρέθηκε θετικό στο Arcobacter. Το παθογόνο ανιχνεύθηκε σε δείγματα από όλες τις ομάδες τροφίμων που ελέγχθηκαν, αλλά το κρέας καλαμαριών και γαλοπούλας είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στο 60 και 40%, αντίστοιχα.
Αν και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα οπωρολαχανικά έδειξαν τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης από Arcobacter, ένα είδος του παθογόνου που δεν είχε χαρακτηριστεί ποτέ πριν και διαθέτει γονίδια μολυσματικότητας ανακαλύφθηκε στα καρότα. Επιπλέον, όλα τα μαρούλια που βρέθηκαν θετικά για το παθογόνο ήταν προσυσκευασμένα και τα καλαμαράκια βρέθηκαν να αποτελούν σημαντική πηγή Arcobacter, υποδεικνύοντας τη σημασία της κατανόησης της επιμονής του Arcobacter σε έτοιμα προς κατανάλωση (RTE), ωμά και ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα. Επίσης δείγματα τυριού βρέθηκαν θετικά σε Arcobacter, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι πιθανότατα είναι κάτι που οφειλόταν σε διασταυρούμενη επιμόλυνση.
Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακτήσουν 83 απομονώσεις και αναγνώρισαν 53 ως A. butzlerii, 24 ως A. cryaerophilus, 3 ως A. thereius, 2 ως A. skirrowii και 1 ως A. vitoriensis. Η ανάλυση οροτυποποίησης αλληλουχιών διαφοροποίησε 68 μεμονωμένους τύπους αλληλουχιών (STs) για το Acrobacter, το 89,7% των οποίων ήταν νέο, με πέντε νέα στελέχη να έχουν πιθανή συσχέτιση με τα θαλασσινά. Όλα τα απομονωμένα Arcobacter εκτός από ένα, παρουσίασαν γονίδια που σχετίζονται με τη μολυσματικότητα, με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης να σημειώνεται για το A. butzleri, το οποίο είναι το πιο συχνά συσχετιζόμενο στέλεχος με περιπτώσεις ανθρώπινης ασθένειας.
Όσον αφορά την ικανότητα του Arcobacter να σχηματίζει βιοφίλμ, το 23,5% των απομονωθέντων στελεχών ήταν σε θέση να σχηματίσουν βιοφίλμ σε πολυστυρένιο (πλαστικό), βοριοπυριτικό (γυαλί) και επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.
Πηγή: Food Safety