Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαλασμένα φασολάκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για να αποτρέψετε τροφική δηλητηρίαση

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΧαλασμένα φασολάκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για να αποτρέψετε τροφική δηλητηρίαση
spot_img

Τα χαλασμένα φασολάκια μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλωση, λιστέρια και E. coli.

   Όσο η ζήτηση για φρέσκα προϊόντα όπως φρούτα και λαχανικά αυξάνεται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνονται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση αλλοιωμένων λαχανικών. Μάλιστα ένα από αυτά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι τα πράσινα φασόλια, καθώς μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Έτσι είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια αλλοίωσης και να κατανοήσουμε τις πιθανές συνέπειες από την κατανάλωσή τους.

   Συνήθως η αλλοίωση που δεν προκαλείται από φυσική βλάβη, δηλαδή όταν έχει υπάρξει φθορά σε κάποιο σημείο του λαχανικού, μπορεί να προκληθεί συνήθως από κακή αποθήκευση. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και η έκθεση στο φως μπορούν όλα να συμβάλουν στην αλλοίωση των πράσινων φασολιών. Επίσης με αυτόν το τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα τα βακτήρια, οι μούχλες και οι ζύμες. Τέλος τα φυσικά ένζυμα στα πράσινα φασόλια μπορεί να προκαλέσουν υποβάθμιση και αλλοίωση με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαλασμένα φασολάκια μπορεί να είναι αιτία πολλών τροφιμογενών ασθενειών.

   Μια τέτοια αλλοίωση μπορεί κανείς να την αντιληφθεί είτε από αλλαγές στο χρώμα και πιθανές καφέ κηλίδες, είτε από αλλαγές στην υφή και στην οσμή, είτε από ορατά σημάδια μούχλας. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς τα χαλασμένα πράσινα φασόλια μπορούν να φιλοξενήσουν επιβλαβή βακτήρια όπως E. coli, Salmonella και Listeria, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος, ενώ σπανιότερα ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στις μούχλες που αναπτύσσονται στα χαλασμένα πράσινα φασόλια.

   Οι τροφιμογενείς ασθένειες που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων λαχανικών δεν είναι ασυνήθιστες. Το 2013, ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από E. coli συνδέθηκε με μολυσμένες έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες που περιέχουν πράσινα φασόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπίστωσε ότι τα πράσινα φασόλια ήταν μεταξύ των λαχανικών που συνδέονται συχνότερα με τη Listeria monocytogenes.

   Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αρρωστήσετε από αλλοίωση που σχετίζεται με τα πράσινα φασόλια, διαφυλάξτε πως αποθηκεύονται σωστά, δηλαδή σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C, τα καταναλώνετε έγκαιρα, τα πλένετε καλά και ελέγχεται για σημάδια αλλοίωσης πριν την κατανάλωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο