Τα χαλασμένα φασολάκια μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλωση, λιστέρια και E. coli.
Όσο η ζήτηση για φρέσκα προϊόντα όπως φρούτα και λαχανικά αυξάνεται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνονται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση αλλοιωμένων λαχανικών. Μάλιστα ένα από αυτά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι τα πράσινα φασόλια, καθώς μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Έτσι είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια αλλοίωσης και να κατανοήσουμε τις πιθανές συνέπειες από την κατανάλωσή τους.
Συνήθως η αλλοίωση που δεν προκαλείται από φυσική βλάβη, δηλαδή όταν έχει υπάρξει φθορά σε κάποιο σημείο του λαχανικού, μπορεί να προκληθεί συνήθως από κακή αποθήκευση. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και η έκθεση στο φως μπορούν όλα να συμβάλουν στην αλλοίωση των πράσινων φασολιών. Επίσης με αυτόν το τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα τα βακτήρια, οι μούχλες και οι ζύμες. Τέλος τα φυσικά ένζυμα στα πράσινα φασόλια μπορεί να προκαλέσουν υποβάθμιση και αλλοίωση με την πάροδο του χρόνου.
Μια τέτοια αλλοίωση μπορεί κανείς να την αντιληφθεί είτε από αλλαγές στο χρώμα και πιθανές καφέ κηλίδες, είτε από αλλαγές στην υφή και στην οσμή, είτε από ορατά σημάδια μούχλας. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς τα χαλασμένα πράσινα φασόλια μπορούν να φιλοξενήσουν επιβλαβή βακτήρια όπως E. coli, Salmonella και Listeria, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος, ενώ σπανιότερα ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στις μούχλες που αναπτύσσονται στα χαλασμένα πράσινα φασόλια.
Οι τροφιμογενείς ασθένειες που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων λαχανικών δεν είναι ασυνήθιστες. Το 2013, ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από E. coli συνδέθηκε με μολυσμένες έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες που περιέχουν πράσινα φασόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπίστωσε ότι τα πράσινα φασόλια ήταν μεταξύ των λαχανικών που συνδέονται συχνότερα με τη Listeria monocytogenes.
Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αρρωστήσετε από αλλοίωση που σχετίζεται με τα πράσινα φασόλια, διαφυλάξτε πως αποθηκεύονται σωστά, δηλαδή σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C, τα καταναλώνετε έγκαιρα, τα πλένετε καλά και ελέγχεται για σημάδια αλλοίωσης πριν την κατανάλωση.