Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεσμεύτηκαν τα αναψυκτικά Fanta στην Ιρλανδία – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί δεσμεύτηκαν τα αναψυκτικά Fanta στην Ιρλανδία - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Σε εισαγόμενο από τις ΗΠΑ φορτίο αναψυκτικών Fanta εντοπίστηκαν “μη συμβατές” χρωστικές τροφίμων.

H Ιρλανδία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για αναψυκτικό Fanta που δεν πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ. Tα αναψυκτικά διανέμονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Fanta είναι αναψυκτικό της The Coca-Cola Company.

Τα αναψυκτικά Fanta Fizzy Drink, σύμφωνα με την ειδοποίηση εισήχθησαν στην Ιρλανδία από τις ΗΠΑ, όμως εντοπίστηκε από τις αρχές «μη συμβατό χρώμα». Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκε χρώμα E 110 – Sunset Yellow FCF (30.5 mg/l) καθώς και Χρώμα E 129 – Allura Red AC (3.1 mg/l). Ο έλεγχος έγινε στα σύνορα και το φορτίο δεσμεύτηκε από τις αρχές της Ιρλανδίας.

Το Sunset Yellow χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, προφυλακτικά, καλλυντικά και φάρμακα. Το Sunset yellow FCF χρησιμοποιείται ως πορτοκαλί ή κίτρινο-πορτοκαλί βαφή. Όταν προστίθεται σε τρόφιμα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστό ως FD&C Yellow 6 και στην Ευρώπη, συμβολίζεται με τον αριθμό E E110 . Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0–4 mg/kg σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο της ΕΕ όσο και του ΠΟΥ/FAO. Έχει υποστηριχθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ότι το κίτρινο FCF προκαλεί τροφική δυσανεξία και συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ στα παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους γενικούς ισχυρισμούς. To 2008, ψηφίστηκε νόμος στην Ευρώπη, ο οποίος απαιτούσε όλα τα προϊόντα που περιέχουν E110 και πολλές άλλες χρωστικές ουσίες να περιέχουν προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις στην υπερκινητικότητα των παιδιών. Το 2009 στην Ευρώπη, μειώθηκε το μέγιστο ημερήσιο όριο πρόσθετου τροφίμων E110 ανά κιλό σωματικού βάρους.

Το πρόσθετο τροφίμων Ε129 Αllura Red χρησιμοποιείται ευρέως για χρωματισμό πολλών ειδών διατροφής, μεταξύ των οποίων καραμέλες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά και ζελέδες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα , η μακροχρόνια κατανάλωση της χρωστικής τροφίμων Allura Red μπορεί να αποτελέσει πιθανό έναυσμα για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBDs), νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Την έρευνα για της επιπτώσεις της χρωστικής διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster Waliul Khan, με πειράματα σε ζώα.

Να σημειωθεί πως η τελευταία γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια τροφίμων σχετικά με το Allura Red, έγινε το 2015, οπότε η EFSA υποστήριξε πως οι εκτιμήσεις έκθεσης δεν υπερέβαιναν την ΑΗΠ των 7 mg/kg την ημέρα σε κανέναν πληθυσμό.

Ανάκληση και στις ΗΠΑ λόγω ζάχαρης

Επίσης στις ΗΠΑ η Great Lakes Coca-Cola Distribution LLC, ανακαλεί πάνω από 14.000 κιβώτια 12 συσκευασιών των 12 oz. κουτάκια πορτοκαλάδας Fanta επειδή οι συσκευασίες φέρουν την ετικέτα μηδενικής ζάχαρης, αλλά περιέχουν την πλήρη ποικιλία ζάχαρης. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τον FDA, η ανάκληση ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο