Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα Μέθοδος αφυδάτωσης πηκτικών χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέα Μέθοδος αφυδάτωσης πηκτικών χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους
spot_img

Η συμπυκνωμένη σκόνη που διευκολύνει τη μεταφορά και επανέρχεται με απλό ανακάτεμα.

 Νέα μέθοδο αφυδάτωσης πηκτικών, που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, καλλυντικά καθώς και μελάνια, χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους, ανέπτυξαν ερευνητές από το SANKEN (Το Ινστιτούτο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας), στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Macromolecular Rapid Communications.

  Οι νανοΐνες κυτταρίνης (CNF) που χρησιμοποιούνται ως πηκτικά, είναι δημοφιλείς επειδή διαθέτουν τρεις βασικές ιδιότητες: μικρές ποσότητες στο νερό έχουν υψηλή διαφάνεια, υψηλό ιξώδες και το ιξώδες μπορεί να ελεγχθεί.

Ωστόσο, η ποσότητα CNF που απαιτείται στο νερό είναι πολύ μικρή, επομένως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς CNF είναι σε μορφή ξηρής σκόνης.

Παρόλα αυτά η εξαγωγή της σκόνης από το νερό, με τις υπάρχουσες μεθόδους αφήνει το υγρό θολό και τη σκόνη αρκετά αφράτη, καταλαμβάνοντας αρκετό χώρο κατά τη μεταφορά, εμποδίζοντας έτσι την ευρύτερη χρήση του πηκτικού.

  Αντιμετωπίζοντας τέτοιου είδους περιορισμούς, οι ερευνητές από την Οσάκα ανέπτυξαν μια μέθοδο αφυδάτωσης για νανοΐνες κυτταρίνης που παράγει μια συμπυκνωμένη σκόνη διατηρώντας τις μοναδικές ιδιότητες του πηκτικού παράγοντα.

Το πρώτο βήμα είναι ο σχηματισμός μιας “οργανογέλης”, ενός τύπου γέλης που αποτελείται εν μέρει από οργανικά μόρια. “Η διαδικασία μας περιλαμβάνει τη λήψη μιας πάστας CNF σε νερό και την αφυδάτωση της με ανάδευση με αιθανόλη“, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Masaya Nogi. “Η αιθανόλη αφαιρείται στη συνέχεια στους 30°C, που είναι μια χαμηλή και εφικτή θερμοκρασία. Μετά από κάποια επεξεργασία, μπορεί στη συνέχεια να διαλυθεί ξανά στο νερό με απλή ανάδευση”.

 “Η μέθοδος δημιουργίας σκόνης που διαθέτουμε, διατηρεί όλες τις βασικές ιδιότητες των CNF ενώ παράλληλα επιτρέπει αποτελεσματικό χειρισμό και φθηνότερη μεταφορά και αποθήκευση”, αναφέρει ο Nogi.

Διατίθεται βίντεο για εύκολη κατανόηση, καθώς και η πλήρη έρευνα εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα