Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση φυτικoύ επιδόρπιου λόγω Chlorate

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΦΕΤ: Ανάκληση φυτικoύ επιδόρπιου λόγω Chlorate
spot_img

H ουσία Chorate ανιχνεύτηκε σε υψηλή συγκέντρωση στην πρώτη ύλη μπιζελιού που χρησιμοποιείται σε φυτικά προϊόντα γνωστής γαλακτοβιομηχανίας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για την διακίνηση από την Ολλανδία στην εταιρεία “ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.”, πρωτεΐνης μπιζελιού στην οποία ανιχνεύτηκε η ουσία Chlorate σε υψηλή συγκέντρωση.


Σε συνέχεια σχετικής από την επιχείρηση διερεύνησης, ανακαλούνται τα κάτωθι φυτικά προϊόντα με την επωνυμία “ΔΩΔΩΝΗ Plant’d”, στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη η πρωτεΐνη μπιζελιού:


• Plant’d Βρώμη, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22


• Plant’d με Βανίλια, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22


• Plant’d με Μήλο και Κανέλα, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22


Ο Ε.Φ.Ε.Τ. εποπτεύει τη διαδικασία ανάκλησης ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντίστοιχοι έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα αναφερόμενα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Το χλωρικό (Chlorate) στα τρόφιμα ανακαλύφθηκε το 2014 από επίσημο εργαστήριο ελέγχου κατά σύμπτωση. Το 2015, η EFSA διαπίστωσε ότι τα επίπεδα χλωρικού άλατος στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα ήταν πολύ υψηλά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία (μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς λόγω αναστολής της πρόσληψης ιωδίου), ειδικά μεταξύ βρεφών και παιδιών. Το χλωρικό άλας προέρχεται από απολυμαντικά χλωρίου που χρησιμοποιούνται ευρέως και νόμιμα στην επεξεργασία του νερού και στην επεξεργασία τροφίμων με το πόσιμο νερό να είναι μακράν ο κύριος παράγοντας.

Το χλωρικό άλας δεν είναι πλέον εγκεκριμένο ως φυτοφάρμακο στην ΕΕ και έτσι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα MRL ( Κανονισμός (ΕΚ) 396/2005Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμουEL ••• ), το προεπιλεγμένο μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων (MRL) των 0,01 mg/kg ίσχυε για όλα τα τρόφιμα . Καθώς τα επίπεδα χλωρικού άλατος που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι συχνά πάνω από το προεπιλεγμένο, ορισμένα κράτη μέλη έλαβαν αυστηρά μέτρα επιβολής με βάση το προεπιλεγμένο ΑΟΚ 0,01 mg/kg. Αυτό δημιούργησε προβλήματα στην εσωτερική αγορά. Η δέσμευση της ΓΔ SANTE να συμμετάσχει στην κατάρτιση ενός πολυεπιστημονικού σχεδίου δράσης (μαζί με τη ΓΔ ENV) συνέβαλε στην προσωρινή αναστολή αυτών των αυστηρών μέτρων επιβολής που βασίζονται στο προεπιλεγμένο MRL. Ως εκ τούτου, οι επικεφαλής των εθνικών φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων συμφώνησαν στο ακόλουθο σχέδιο δράσης στις 23 Μαΐου 2017, για την οποία έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες:

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/749 της Επιτροπής τροποποίησε τα ΑΟΚ για τα χλωρικά για όλα τα προϊόντα διατροφής εκτός από εκείνα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς τα τελευταία εμπίπτουν στο πιο ειδικό κανονιστικό πλαίσιο για τα τρόφιμα ιδιαίτερης διατροφικής χρήσης. Εφαρμόζεται από τις 28 Ιουνίου 2020.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο