Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Χρήση προσθέτων τροφίμων σε επιδόρπια ψυγείου

ΑρχικήΝέαΕΦΕΤ: Χρήση προσθέτων τροφίμων σε επιδόρπια ψυγείου
spot_img

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με επιστολή του προς το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, ενημερώνει τους επαγγελματίες για την χρήση προσθέτων τροφίμων σε επιδόρπια ψυγείου.

Στην επιστολή του ΕΦΕΤ αναφέρεται πως, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου τροφίμων, διαπιστώθηκε κατόπιν εργαστηριακής εξέτασης η ύπαρξη συντηρητικών (σορβικών) σε επιδόρπια ψυγείου, όπως ζελέ με γεύση φρούτων με φυσικά σάκχαρα ή γλυκαντικά με ή χωρίς κομμάτια φρούτων και μουσταλευριές, χωρίς όμως η χρήση τους να επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, τα είδη αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία 16. Τα προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά όπως το ρυζόγαλο, η κρέμα (με βανίλια ή κακάο), η μουσταλευριά, το ζελέ με γεύση φρούτων κλπ εντάσσονται στα επιδόρπια. Από τα συντηρητικά, η μεν νισίνη επιτρέπεται μόνο σε “πουτίγκες από σιμιγδάλι και ταπιόκα και παρόμοια προϊόντα” (π.χ. μουσταλευριά) τα δε σορβικά επιτρέπονται μόνο σε μη θερμικώς επεξεργασμένα επιδόρπια που βασίζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. mousse που παρασκευάζεται με γάλα και όχι με νερό).

Ο ΕΦΕΤ κάνει έκκληση στους πιο πάνω επαγγελματικούς οργανισμούς να ενημερώσουν τα μέλη τους ότι αν ακολουθούν την πρακτική προσθήκης συντηρητικών σε επιδόρπια ψυγείου, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (π.χ. σορβικά σε ζελέ με γεύση φρούτων και μουσταλευριές), θα πρέπει να προβούν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες και να σταματήσουν να προσθέτουν συντηρητικά, καθώς τα προϊόντα αυτά είναι μη συμμορφούμενα με την νομοθεσία.

Προσθέτει δε, ότι από την 30η Σεπτεμβρίου 2022, και σε περίπτωση που εντοπιστούν να διατίθενται στην αγορά τέτοια μη συμμορφούμενα προϊόντα, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστολή του ΕΦΕΤ, στο πιο κάτω συνημμένο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα