Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επανεξέταση των ΑΟΚ για την ουσία zoxamide για εισαγόμενα κρεμμύδια, σκόρδα και ασκαλώνια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Επανεξέταση των ΑΟΚ για την ουσία zoxamide για εισαγόμενα κρεμμύδια, σκόρδα και ασκαλώνια
spot_img

Eκτίμηση κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων για το φυτοφάρμακο ζοξαμίδιο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA επανεξέτασε τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) που έχουν καθοριστεί επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δραστική ουσία ζοξαμίδιο (zoxamide) σε φυτοφάρμακα. Το Zoxamide είναι ένα μυκητοκτόνο για τον έλεγχο μυκητιασικών ασθενειών σε πατάτες, σταφύλια και κρεμμύδια. Η ζοξαμίδη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης ασθενειών για τους καλλιεργητές λαχανικών και σταφυλιών λόγω της βροχόπτωσης, των υπολειμματικών ιδιοτήτων και του χαμηλού έως μεσαίου κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Για την αξιολόγηση της παρουσίας καταλοίπων ζοξαμιδίου σε φυτά, μεταποιημένα προϊόντα, καλλιέργειες αμειψισποράς και ζώα, η EFSA έλαβε υπόψη τα συμπεράσματα που συνάγονται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, τα ΑΟΚ που καθορίστηκαν από την Επιτροπή του Codex Alimentarius και τις ευρωπαϊκές εγκρίσεις που υπέβαλαν τα κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών δεδομένων για τα κατάλοιπα).

Με βάση την αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, καταρτίστηκαν προτάσεις για τα ΑΟΚ και διενεργήθηκε εκτίμηση κινδύνου για τους καταναλωτές. Μολονότι δεν εντοπίστηκε προφανής κίνδυνος για τους καταναλωτές, ελλείπουν ορισμένες πληροφορίες που απαιτούνται από το κανονιστικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση κινδύνου για τους καταναλωτές θεωρείται ενδεικτική και ορισμένες προτάσεις ΑΟΚ που συνάγονται από την EFSA εξακολουθούν να απαιτούν περαιτέρω εξέταση από τους διαχειριστές κινδύνου. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η αιτούσα Gowan Crop Protection Ltd υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Λετονίας για τον καθορισμό ανοχής κατά την εισαγωγή του ζοξαμιδίου σε κρεμμύδια (με παρέκταση σε σκόρδο και ασκαλώνια) με βάση τη χρήση που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος κρίθηκαν επαρκή για την κατάρτιση προτάσεων ΑΟΚ για όλες τις υπό αξιολόγηση καλλιέργειες. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια πρόσληψη καταλοίπων που προκύπτουν από τη χρήση ζοξαμιδίου σύμφωνα με τις γεωργικές πρακτικές στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα ασκαλώνια είναι απίθανο να ενέχει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

https://www.efsa.europa.eu/el/efsajournal/pub/8427?etrans=el

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο