Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF από τη Γαλλία για κίνδυνο από τηγάνια/φριτέζες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF από τη Γαλλία για κίνδυνο από τηγάνια/φριτέζες
spot_img

Τρεις ανακλήσεις από την Rappel Conso για φριτέζες προέλευσης Τουρκίας.

Οι αρχές της Γαλλίας ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από τηγάνια/φριτέζες προέλευσης Τουρκίας. Ταυτόχρονα ανακλήθηκαν από την αγορά της χώρας και όπως αναφέρεται στις τρείς ανακοινώσεις ανάκλησης από τη Rappel Conso, πρόκειται για:

  • Φριτέζα σμάλτου CREALYS μοντέλα 505629, και 511306
  • Φριτέζα σμάλτου SITRAM μοντέλο 713350 Lot 23AC00017
  • Και μαύρη φριτέζα από εμαγιέ χάλυβα TOP BUDGET με αριθμό παρτίδας 3410280076690 και Lot 23AC00017.

Οι αρχές ανακάλεσαν από την αγορά το σύνολο της παραγωγής των παραπάνω προϊόντων, καθώς διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων που επιτρέπονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 1935/2004 για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε μετανάστευση στο τρόφιμα και πιθανότητα κατάποσης κοβαλτίου.

Αν και η τοξικότητα ενός μετάλλου εξαρτάται από την ποσότητα που προσλαμβάνεται, η χρόνια έκθεση σε ορισμένα μέταλλα, όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές επιδράσεις, ακόμη και σε χαμηλές ποσότητες. Το κοβάλτιο είναι ένα στοιχείο που δεν βρίσκεται εύκολα σε ελεύθερη μορφή στο περιβάλλον , αλλά είναι γνωστό ότι εισάγεται στην τροφική αλυσίδα λόγω της απορρόφησής του από τα φυτά με τη μορφή λιπασμάτων και βιομηχανικών ρύπων. Η έκθεση στο κοβάλτιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αναπνευστικές οδούς και στους πνεύμονες, την καρδιά και τον θυρεοειδή.

Το θέμα της μετανάστευσης υλικών από τα μαγειρικά σκεύη στα τρόφιμα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα των καταναλωτών και ποια μαγειρικά σκεύη είναι κατάλληλα για μαγείρεμα αποτελεί πρόκληση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απελευθέρωση βαρέων μετάλλων αυξάνεται σε παλιά δοχεία λόγω συχνής χρήσης και ζημιάς ή τριβής. Από την άλλη, ο χρόνος μαγειρέματος έχει σημαντική σχέση με την απελευθέρωση μετάλλων στα τρόφιμα, ειδικά στα παλιά μαγειρικά σκεύη.  Επομένως, η χρήση μαγειρικών σκευών υψηλού κινδύνου που έχουν υποστεί ζημιά θα πρέπει να περιοριστεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο