Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF για συμπλήρωμα διατροφής με υψηλά επίπεδα υδραργύρου – Διανέμεται και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF για συμπλήρωμα διατροφής με υψηλά επίπεδα υδραργύρου – Διανέμεται και στην Ελλάδα
spot_img

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση σε 6 χώρες.

Η Πολωνία μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, ενημέρωσε την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες για συμπλήρωμα διατροφής. Μετά από εργαστηριακό έλεγχο σε συμπλήρωμα που παράγεται στη Πολωνία, εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Το προϊόν εξάγεται επίσης σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκε υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου επιπέδου υδραργύρου στα 0,2271 mg/kg και 1,141 mg/kg με ΑΟΚ τα 0,1 mg/Kg.

Η μόλυνση των τροφίμων και των συμπληρωμάτων με αυτό το στοιχείο έχει επισημανθεί σε πολλές αναφορές. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει χαμηλή ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνέπειες στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων. Τα παραδοσιακά φυτικά φάρμακα από την Ασία μπορεί να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή καθώς έχει αποδειχθεί πως το 17% των παραδοσιακών φυτικών παρασκευασμάτων ξεπέρασε τα όρια ασφαλείας για το, υδράργυρο 

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι σε μελέτη του 2021, ελέγχθηκαν 200 φυτικά συμπληρώματα διατροφής από την Πολωνία για περιεκτικότητα σε υδράργυρο (Hg). Η έρευνα έδειξε ότι η υψηλότερη μέση περιεκτικότητα σε Hg βρέθηκε στο συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης (23,97 ± 38,56 μg/kg). Το συμπλήρωμα με την υψηλότερη συγκέντρωση του στοιχείου (91,40 μg/kg) περιείχε δύο συστατικά φυτικής προέλευσης και συγκεκριμένα, εκχύλισμα Gymnema sylvestre (γκουρμάρ) και εκχύλισμα Trigonella foenum graceum L./τριγωνέλα (90 mg).

Οι κίνδυνοι για την τοξικότητα του υδραργύρου είναι μεγάλοι και εκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Ο υδράργυρος (Hg) είναι ένας αρκετά κοινός περιβαλλοντικός ρύπος που εισέρχεται στα φυτά από το έδαφος και στη συνέχεια στην τροφική αλυσίδα. Η χρόνια έκθεση σε αυτό το στοιχείο μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, νεφρική βλάβη και διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος ενώ μπορεί να οδηγήσει και  στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν το DNA. Βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί μερικές φορές να είναι μολυσμένα με Hg. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο