Το παστέλι που παράγεται από ελληνική εταιρεία στο Κιλκίς, εξάγεται στην Ιρλανδία.
Πριν λίγες ημέρες ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά το παστέλι με μαύρη σοκολάτα «JANNIS ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ» συσκευασίας 30g, με ημερομηνία ανάλωσης 12/6/24 και παρτίδας 3L121222, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε. Όπως διαπιστώθηκε διαπιστώθηκε, περιείχε αλλεργιογόνο ουσία (καζεΐνη γάλακτος). Το προϊόν δεν έφερε σχετική με την καζεΐνη γάλακτος, ένδειξη στην επισήμανση.
Σήμερα οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα, RASFF, για το προϊόν, καθώς εξάγεται στην Ιρλανδία. Ο κίνδυνος σύμφωνα με την πύλη RASFF είναι σοβαρός.
Το γάλα είναι ένα από τα κύρια αλλεργιογόνα και εάν δεν αναφέρεται στην ετικέτα των τροφίμων, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους αλλεργικούς. Όσον αφορά στην παρουσία του σε μαύρη σοκολάτα οφείλεται στο ότι μπορεί να εισχωρήσει σε ένα προϊόν μαύρης σοκολάτας ακόμη και όταν δεν προστίθεται σκόπιμα ως συστατικό, επειδή συνήθως η μαύρη σοκολάτα παράγεται σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή σοκολάτας γάλακτος. Δυστυχώς πολλά τέτοια προϊόντα αναγράφουν στην ετικέτα τους «χωρίς γαλακτοκομικά».
Τα αλλεργιογόνα που περιέχονται σε ένα τρόφιμο αλλά δεν αναφέρονται στην ετικέτα είναι η κύρια αιτία των αιτημάτων για ανακλήσεις τροφίμων και το μη δηλωμένο γάλα είναι το πιο συχνά αναφερόμενο αλλεργιογόνο. Οι σοκολάτες είναι μια από τις πιο κοινές πηγές αδήλωτου γάλακτος που σχετίζεται με τις αλλεργικές αντιδράσεις.