Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εκλεράκι από το Carrefour μολύνθηκε με σαλμονέλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕκλεράκι από το Carrefour μολύνθηκε με σαλμονέλα
spot_img

Τα προϊόντα αποσύρονται από όλα τα καταστήματα της αλυσίδας στη Γαλλία

Το εκλέρ, το αγαπημένο κλασσικό γαλλικό γλυκό που συχνά στολίζει τις βιτρίνες ζαχαροπλαστείων και αρτοποιίων, περιέχει ευπαθή συστατικά, τα οποία, αν δεν παρασκευαστούν ή διατηρηθούν σωστά, μπορεί να επιτρέψουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα.

- Advertisement -

Για παράδειγμα, τα εκλαίρ συνήθως περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. στην κρέμα πατισερί, στην ζύμη choux) και η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει μέσα στο αυγό ή στο κέλυφος του. Αν η κρέμα δεν θερμανθεί επαρκώς (πάνω από 70°C για μερικά λεπτά), τα βακτήρια επιβιώνουν. Η κρέμα των εκλαίρ συχνά περιέχει γάλα, κρέμα ή βούτυρο, τα οποία είναι επίσης ευπαθή προϊόντα. Αν αποθηκευτούν σε λάθος θερμοκρασία ή για πολύ καιρό, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Αλλά και τα μη καθαρά εργαλεία, μη πλυμένα χέρια ή σταυρο-μόλυνση (π.χ. από ωμά κρέατα ή αυγά) μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα σε έτοιμα γλυκά.

Κάποιος από τους παραπάνω είναι και ο λόγος της μόλυνσης των εκλέρ με Salmonella spp , τον αιτιολογικό παράγοντα της σαλμονέλωσης, που υπόκεινται σε ανάκληση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του RappelConso, της επίσημης πλατφόρμα ανακοινώσεων ανακλήσεων προϊόντων που λειτουργεί στη Γαλλία, υπό την ευθύνη του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (DGCCRF).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εκλαίρ με άρωμα βανίλιας της αλυσίδας καταστημάτων Carrefour. Οι παρτίδες που ανακαλούνται έχουν τους κωδικούς:

  •  GTIN 3423830773017 Παρτίδα 250127007, με ημερομηνία λήξεως στις 22 Απριλίου 2026.
  •  GTIN 3423830773017 Παρτίδα 250303003, με ημερομηνία λήξεως στις 27 Μαΐου 2026.

Αυτά τα γλυκίσματα ήταν συσκευασμένα σε κουτιά που περιείχαν 14 εκλέρ βανίλιας καλυμμένα με προστατευτική μεμβράνη. Τα μολυσμένα προϊόντα διατέθηκαν στο εμπόριο μεταξύ 7 Φεβρουαρίου 2025 και 26 Μαρτίου 2025. Πωλήθηκαν σε καταστήματα Carrefour σε όλη τη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται μπάρες δημητριακών – Περιέχουν μέταλλα από κατεστραμμένο παρασκευαστικό εξοπλισμό 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία;

Η σαλμονέλωση προκαλεί τροφική δηλητηρίαση η οποία εκδηλώνεται με γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, έμετος). Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά συνοδεύονται από πυρετό και πονοκέφαλο. Εμφανίζονται γενικά μεταξύ 6 και 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά σε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα