Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα στα τρία μπαχαρικά και τα μισά προϊόντα PPDS περιέχουν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα – Έλεγχος του FSA στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈνα στα τρία μπαχαρικά και τα μισά προϊόντα PPDS περιέχουν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα – Έλεγχος του FSA στη Βρετανία
spot_img

Έλεγχος για μη δηλωμένα αλλεργιογόνα, μολυντές, νοθεία, ανακριβή σύνθεση ή εσφαλμένη επισήμανση.   

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνάς της, η οποία βοηθά στην παρακολούθηση των αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων. Η έρευνα έγινε σε δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα που περιλαμβάνονται σε ένα τυπικό καλάθι σουπερμάρκετ.

Δείγματα τροφίμων αγοράστηκαν από εθνικά σούπερ μάρκετ και μικρότερους ανεξάρτητους λιανοπωλητές, ενώ ορισμένα δείγματα αγοράστηκαν διαδικτυακά. Τα δείγματα ελέγχθηκαν για μη δηλωμένα αλλεργιογόνα, μολυντές, νοθεία, ανακριβή σύνθεση ή εσφαλμένη επισήμανση.   

Η έρευνα διαπίστωσε:   

  • Το 96% των τροφίμων που δοκιμάστηκαν από μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων πληρούσαν τις κανονιστικές απαιτήσεις και συμμορφώθηκαν με τα νομικά πρότυπα με τα οποία δοκιμάστηκαν. 
  • Συνολικά, το 81% των τροφίμων που δοκιμάστηκαν πληρούσαν τις κανονιστικές απαιτήσεις και συμμορφώθηκαν με τα νομικά πρότυπα με τα οποία δοκιμάστηκαν
  • Τα ποσοστά γνησιότητας τροφίμων για τα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν ήταν 97% 
  • Δεν υπάρχουν συνολικά γεωγραφικά hotspot για μη συμμόρφωση  

Ενώ τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν ως μέρος αυτού του προγράμματος στοχευμένης δειγματοληψίας ήταν ασφαλή και αυθεντικά, το έργο έχει επισημάνει ορισμένα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αδήλωτων αλλεργιογόνων σε ορισμένα αφρικανικά μπαχαρικά και των προσυσκευασμένων τροφίμων για άμεση πώληση (PPDS). Προσυσκευασμένα για απευθείας πώληση ή PPDS είναι τρόφιμα που συσκευάζονται στο ίδιο μέρος που προσφέρονται ή πωλούνται στους καταναλωτές και βρίσκονται σε αυτήν τη συσκευασία πριν παραγγελθούν ή επιλεγούν.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι επίσης αντιπροσωπευτικά της ασφάλειας των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το πρόγραμμα δειγματοληψίας στόχευε τρόφιμα όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει κίνδυνος ή όπου χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Η έρευνα έδειξε ότι από 267 προϊόντα διατροφής: 

  • Το 16% των τροφίμων που ελέγχθηκαν για αλλεργιογόνα περιείχαν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα
  • Το 27% των αφρικανικών μπαχαρικών που δοκιμάστηκαν βρέθηκαν να περιέχουν μη δηλωμένη πρωτεΐνη φιστικιού
  • 17 από τα 37 προσυσκευασμένα τρόφιμα για άμεση πώληση (PPDS) που δοκιμάστηκαν είχαν αλλεργιογόνα χωρίς τη σωστή επισήμανση 

Ο καθηγητής Rick Mumford, Αναπληρωτής Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος & Αναπληρωτής Διευθυντής Επιστήμης, Έρευνας και Αποδείξεων στην Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων δήλωσε:  

«Αυτή η έρευνα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις Τοπικές Αρχές ( LA ) να στοχεύσουν τις επιθεωρήσεις τους για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους τους πιο αποτελεσματικά, για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών. Πρόσφατες αλλαγές στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής περί Τροφίμων στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία βοηθούν το Λος Άντζελες να υιοθετήσει μια προσέγγιση επιθεώρησης που βασίζεται περισσότερο στον κίνδυνο, με γνώμονα την ευφυΐα, εστιάζοντας τον χρόνο και τους πόρους τους σε επιχειρήσεις τροφίμων που αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους καταναλωτές.  Έχουμε επίσης διαθέσει κάποια χρηματοδότηση στις τοπικές αρχές στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία για τη δειγματοληψία προσυσκευασμένων για άμεση πώληση τροφίμων και μιγμάτων μπαχαρικών για αλλεργιογόνα, μετά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. 

Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε στοχευμένα προγράμματα επιτήρησης για τον εντοπισμό και την εύρεση αναδυόμενων κινδύνων εντός του συστήματος τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου για να συμβάλουμε στη διασφάλιση της ασφάλειας των

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα