Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιχείρηση “καθαρά χέρια” στη Βιομηχανία τροφίμων – Κλειδί για την συντήρηση φήμης και επωνυμίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιχείρηση "καθαρά χέρια" στη Βιομηχανία τροφίμων - Κλειδί για την συντήρηση φήμης και επωνυμίας
spot_img

Οι Καθημερινές οδηγίες που πολλοί αγνοούν.

Η τρέχουσα επιδημία E. coli στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα του γιατί είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών να διαθέτουν ισχυρά μέτρα για την προστασία, την αποφυγή και τη σωστή διαχείριση περιστατικών.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το ξέσπασμα συνδέεται πιθανότατα με μολυσμένο μοσχαρίσιο κιμά που διανεμήθηκε σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αναφερθούν 113 κρούσματα και τουλάχιστον 37 άτομα να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Περιστατικά όπως αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για τη φήμη μιας επιχείρησης στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Όσοι εμπλέκονται στην παρασκευή ή την προμήθεια τροφίμων και ποτών θα πρέπει να διεξάγουν την κατάλληλη δέουσα επιμέλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Πλύσιμο των χεριών

Το ταυτοποιημένο στέλεχος E. coli, STEC 0145, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε πολύ χαμηλές δόσεις, μπορεί να επιβιώσει από την ψύξη και την κατάψυξη και έχει αποδειχθεί ότι είναι ανεκτικό σε συνθήκες οξέος, αλατιού και ξηρότητας. Το βακτήριο μπορεί να υπάρχει σε τρόφιμα όπως το ωμό κρέας και τα ωμά λαχανικά. Η μεταφορά του E. coli σε άλλα τρόφιμα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμη και θάνατο.

Τα χέρια μαζεύουν βακτήρια κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένης της κηπουρικής, της αποκομιδής των σκουπιδιών, της οδήγησης, του παιχνιδιού με τα κατοικίδια και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.

«Όταν ετοιμάζετε φαγητό, πλύνετε τα χέρια σας περισσότερες από μία φορές, όπως αφού έχετε χειριστεί ωμά αυγά ή κρέας ή κάτι τέτοιο, επειδή αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης των τροφίμων», δήλωσε η Karen Blakeslee, επιστήμονας τροφίμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας.

«Μην ξεχνάτε λοιπόν ποτέ να πλένετε τα χέρια σας. Χρειάζονται μόνο 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό», ή περίπου όσος χρόνος χρειάζεται για να τραγουδήσετε το αλφάβητο. «Φροντίστε να τρίβετε τα χέρια σας, γιατί οι φυσαλίδες πραγματικά μαζεύουν τη βρωμιά και την απομακρύνουν».

Σε μια μελέτη παρατήρησης του 2023 από το USDA, οι συμμετέχοντες απέτυχαν να πλύνουν σωστά τα χέρια τους στο 97% των περιπτώσεων. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες μόλυναν διασταυρούμενα δοχεία μπαχαρικών επειδή δεν έπλυναν επαρκώς τα χέρια τους.

Πότε να πλένετε τα χέρια σας

Συνοπτικά, το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα όταν τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα:

  • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία οποιουδήποτε φαγητού.
  • Μετά το χειρισμό άψητου κρέατος, κοτόπουλου ή άλλων πουλερικών, θαλασσινών, αλευριού ή αυγών.
  • Πριν και μετά τη χρήση γαντιών για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων στο φαγητό και στα χέρια σας.
  • Πριν από το φαγητό.
  • Αφού αγγίξετε τα σκουπίδια.
  • Αφού σκουπίσετε πάγκους ή καθαρίσετε άλλες επιφάνειες με χημικά.
  • Μετά το άγγιγμα κατοικίδιων ζώων, τροφής για κατοικίδια ζώα ή λιχουδιών για κατοικίδια ζώα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο