Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία E. coli στη Βρετανία – Ερευνάται μοσχαρίσιος κιμάς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία E. coli στη Βρετανία - Ερευνάται μοσχαρίσιος κιμάς
spot_img

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, τα προϊόντα κρέατος που παρασκευάζονται από μοσχαρίσιο κιμά ήταν ύποπτα για μια σοβαρή επιδημία E. coli στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023.

Τον Ιούνιο του 2023, εντοπίστηκε από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) μια επιδημία σοβαρών γαστρεντερικών συμπτωμάτων που προκλήθηκε από έναν σπάνιο τύπο E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC).

Τα ευρήματα της έρευνας

Υπήρχαν 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας πιθανός ασθενής που σχετίζονταν με την επιδημία. 21 ζούσαν στην Αγγλία, τρεις στη Βόρεια Ιρλανδία και δύο στη Σκωτία και την Ουαλία.

Συνολικά 24 κρούσματα E. coli ηλικίας από 6 μηνών έως 74 ετών είχαν ημερομηνίες εμφάνισης της ασθένειας μεταξύ 22 Μαΐου και 4 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbial Genomics. 11 κρούσματα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 9 ετών. Υπήρχε ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών ασθενών, με 13 ο καθένας.

Ένας θάνατος και μία περίπτωση Αιμολυτικοουραιμικού συνδρόμου

Από τα 24 άτομα με διαθέσιμες πληροφορίες, τα 17 ανέφεραν αιματηρά κόπρανα και 8 ζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ένα άτομο εμφάνισε αιμολυτικοουραιμικό σύνδρομο (HUS). Το HUS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Ένας θάνατος σχετίζεται με την επιδημία, αλλά η συμβολή της λοίμωξης από STEC στον θάνατο είναι αβέβαιη, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι προσπάθειες για την εύρεση της πηγής της μόλυνσης περιλάμβαναν ένα ερωτηματολόγιο με 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα για τη συλλογή λεπτομερούς ιστορικού τροφίμων δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνήθως αναφερόμενα είδη ήταν φράουλες, παστεριωμένο γάλα, σκληρά τυριά, κοτόπουλο και βοδινό κρέας.

Όλα αυτά τα είδη διερευνήθηκαν, αν και το κοτόπουλο και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρήθηκαν απίθανα μέσα μετάδοσης της λοίμωξης από STEC, καθώς δεν είχαν καταγραφεί προηγούμενες επιδημίες E. coli που να συνδέονται με αυτά τα είδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και τα 10 κρούσματα ανέφεραν κατανάλωση είτε μπιφτεκιών βοδινού κρέατος, βοδινό κιμά μαγειρεμένο στο σπίτι, είτε άλλων προϊόντων βοδινού κρέατος.

Η αλυσίδα εφοδιασμού

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) ξεκίνησε έρευνα στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων προκειμένου να εξετάσει κοινούς προμηθευτές και μεταποιητές για να εντοπίσει την προέλευση του βοείου κρέατος. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των γραμμών εφοδιασμού της βιομηχανίας βοείου κρέατος εμπόδισε την πρόοδο. Οι έρευνες περιορίστηκαν μόλις έληξε η επιδημία και η πηγή των μολυσμένων τροφίμων δεν επιβεβαιώθηκε.

Παρά τις ασαφείς επιδημιολογικές έρευνες και τις έρευνες της τροφικής αλυσίδας, τα προϊόντα κρέατος που παρασκευάζονται από μοσχαρίσιο κιμά ενοχοποιήθηκαν ως πιθανός φορέας.

Το στέλεχος της επιδημίας είχε τον υπότυπο της τοξίνης Shiga, stx2a, αλλά δεν είχε καθιερωμένους παράγοντες προσκόλλησης STEC, eae ή aggR. Ανιχνεύθηκαν πρόσθετα γονίδια που σχετίζονται με την τοξίνη και άλλα γονίδια που σχετίζονται με την προσκόλληση.

Η E. coli είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος ορότυπος, με μόνο 15 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτός ο ορότυπος STEC εισήχθη πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ότι πρόκειται για εγχώριο στέλεχος E. coli που έχει αποκτήσει στοιχεία από εξωτερική πηγή.

«Οι βελτιώσεις στην τυποποιημένη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων και οι στρατηγικές εντοπισμού εντός της βιομηχανίας τροφίμων θα διασφαλίσουν ότι διαθέτουμε ένα σύστημα επιτήρησης ικανό να μας προειδοποιεί για τις αναδυόμενες απειλές για τη δημόσια υγεία», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα