Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνο αβοκάντο εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνο αβοκάντο εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες καδμίου.

Η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνο αβοκάντο προέλευσης Περού που εισάγεται σε Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία. Η επισήμανση του RASFF για την Ελλάδα είναι «Flagged for Follow-Up» δηλαδή ότι πρέπει οι ελληνικές αρχές να παρακολουθήσουν το θέμα.

Στο αβοκάντο εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα καδμίου. Πιο συγκεκριμένα μετά από έλεγχο της Ολλανδικής εταιρείας εισαγωγής ανιχνεύτηκε 0.069 ± 0.017 mg/kg καδμίου με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0.050 mg/kg.

Ο κίνδυνος από τη RASFF χαρακτηρίζεται σοβαρός.

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο, συγγενείς αναπηρίες και άλλες βλάβες στην αναπαραγωγή. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης και να  βλάψει τη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά. Η χρόνια έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα στο κάδμιο μπορεί επίσης να βλάψει τα  νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες .

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει επίσης  πως η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μολυσματικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές μέταλλα όπως το κάδμιο παρεμβαίνουν σε βασικές βιολογικές λειτουργίες και επηρεάζουν τους περισσότερους πληθυσμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο