ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνο αβοκάντο εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF

Επικίνδυνο αβοκάντο εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF

2 λεπτά ανάγνωσης

Εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες καδμίου.

Η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνο αβοκάντο προέλευσης Περού που εισάγεται σε Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία. Η επισήμανση του RASFF για την Ελλάδα είναι «Flagged for Follow-Up» δηλαδή ότι πρέπει οι ελληνικές αρχές να παρακολουθήσουν το θέμα.

- Advertisement -

Στο αβοκάντο εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα καδμίου. Πιο συγκεκριμένα μετά από έλεγχο της Ολλανδικής εταιρείας εισαγωγής ανιχνεύτηκε 0.069 ± 0.017 mg/kg καδμίου με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0.050 mg/kg.

Ο κίνδυνος από τη RASFF χαρακτηρίζεται σοβαρός.

- Advertisement -

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο, συγγενείς αναπηρίες και άλλες βλάβες στην αναπαραγωγή. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης και να  βλάψει τη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά. Η χρόνια έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα στο κάδμιο μπορεί επίσης να βλάψει τα  νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες .

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει επίσης  πως η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μολυσματικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές μέταλλα όπως το κάδμιο παρεμβαίνουν σε βασικές βιολογικές λειτουργίες και επηρεάζουν τους περισσότερους πληθυσμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων συνδέεται με φλεγμονή στο παχύ έντερο σε νέα μελέτη

Κοινό πρόσθετο που υπάρχει από παγωτά μέχρι σάλτσες και φυτικά ροφήματα, συνδέεται με φλεγμονώδεις αλλαγές στο έντερο.

Δημοφιλές καρύκευμα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ενός θανατηφόρου καρκίνου – Μετα-ανάλυση 14 μελετών σε 11.310 άτομα

Δύο μεγάλες επιστημονικές ανασκοπήσεις εξέτασαν τη σχέση του με τον καρκίνο του οισοφάγου και άλλα νοσήματα.

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.