Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξερευνώντας 10 διαφορετικούς τύπους συσκευασιών κατεψυγμένων τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕξερευνώντας 10 διαφορετικούς τύπους συσκευασιών κατεψυγμένων τροφίμων
spot_img

Η αυξημένη ζήτηση για κατεψυγμένα τρόφιμα καθιστά αναγκαία την σωστή επιλογή συσκευασίας που να ευθυγραμμίζεται με το προϊόν και να μπορεί να εφαρμοστεί στην γραμμή παραγωγής

Οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η ζήτηση έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαίο, τώρα περισσότερο από ποτέ, την σωστή επιλογή συσκευασίας ή οποία θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας του προϊόντος. Γι’ αυτό και η συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων απαιτεί μέγιστη προσοχή στη λεπτομέρεια. Η επιλογή θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλα υλικά που αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές για τη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων περιλαμβάνουν – αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά- χαρτόνι, μεταλλικά κουτιά, χαρτί με επικάλυψη κεριού και άλλα εύκαμπτα υλικά συσκευασίας. 

Τα υλικά της συσκευασίας κατεψυγμένων τροφίμων, πρέπει να προστατεύουν από φθορές και αποχρωματισμό, να είναι εύκολες στο γέμισμα, στο σφράγισμα και στην αποθήκευση να είναι ανθεκτικά στη υγρασία, να είναι ισχυρά και να μην ραγίζουν σε χαμηλές θερμοκρασίας και να μην αφήνουν το λάδι ή το νερό να διαρρέουν.

Ακολουθούν μερικοί τύποι συσκευασίας κατεψυγμένων τροφίμων που πληρούν όλες τις παραπάνω απαραίτητες προϋποθέσεις.

1. Μεμβράνη συρρίκνωσης

Το φιλμ συρρίκνωσης (ή συρρικνωμένο περιτύλιγμα) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές συσκευασίας κατεψυγμένων τροφίμων. Χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια γραμμές συσκευασίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μεγαλύτερων εταιρειών συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο. Η μεμβράνη συρρίκνωσης είναι μια πλαστική μεμβράνη που συνήθως κατασκευάζεται από μία από τις τρεις κύριες συνθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολυαιθυλενίου, της πολυολεφίνης ή του χλωριούχου πολυβινυλίου.

Όταν πρόκειται για συσκευασία τροφίμων, θεωρείται ότι η πολυολεφίνη είναι η καλύτερη επιλογή όπως αναφέρει το industrial packaging. Η μεμβράνη συρρίκνωσης πολυολεφίνης είναι εγκεκριμένη για τρόφιμα από πολλές αρχές ασφάλειας τροφίμων ανά τον κόσμο και μπορεί επίσης να γίνει kosher. Είναι ιδανική για τη σφράγιση κατεψυγμένων τροφίμων σε κουτιά, όπως πίτες, πίτσες, κέικ, αρτοσκευάσματα, λαχανικά, φρούτα και σχεδόν κάθε άλλο είδος κατεψυγμένων τροφίμων.

Η μεμβράνη συρρίκνωσης πολυολεφίνης χρησιμοποιείται επίσης στη συσκευασία κατεψυγμένης μπριζόλας. Αυτό είναι ένα κοινό κατεψυγμένο τρόφιμο συσκευασμένο με φιλμ συρρικνώσεως. Το κουτί θα τυλιχτεί σε φιλμ συρρίκνωσης και θα περάσει μέσα από μια σήραγγα θερμότητας για να συρρικνωθεί η μεμβράνη στο κουτί. Αυτό βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού ατμού ή υγρασίας και επίσης βοηθά στην αποφυγή εγκαυμάτων από τον καταψύκτη.

2. Chipboard  SBS (Χαρτόνι)

Η μοριοσανίδα (που συνήθως πιστεύεται ότι είναι χαρτόνι) είναι πανταχού παρούσα στις συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων. Τα κουτιά από μοριοσανίδες χρησιμοποιούνται συχνά για τη συσκευασία πίτας, λαχανικών, πίτσας, κέικ και διαφόρων άλλων τύπων κατεψυγμένων προϊόντων διατροφής. Τα κουτιά από μοριοσανίδες είναι στιβαρά, ανθεκτικά και συρρικνώνονται εύκολα. Επιτρέπουν επίσης την εύκολη ενοποίηση σε παλέτες για την μεταφορά τους.

Τα κουτιά από μοριοσανίδες, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό με φιλμ συρρίκνωσης, είναι επίσης δημοφιλή επειδή μπορούν να εκτυπωθούν, από άκρη σε άκρη, με ζωντανές και πολύχρωμες εικόνες επωνυμίας, κείμενο και γραφικά. Έτσι επιτυγχάνεται και η ελκυστικότητά τους από τους καταναλωτές. Είναι υλικό επίσης εγκεκριμένο και ασφαλές.

3. Χαρτόνι επικαλυμμένο με κερί

Το χαρτόνι επικαλυμμένο με κερί είναι επίσης μια πολύ δημοφιλής μορφή συσκευασίας κατεψυγμένων τροφίμων και ειδικά για κατεψυγμένα τρόφιμα των οποίων το ίδιο το δοχείο πρέπει να θερμανθεί. Είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στο φούρνο μικροκυμάτων και να θερμανθούν μέχρι να ψηθεί το φαγητό και να είναι έτοιμο για κατανάλωση. Οι δίσκοι συχνά σφραγίζονται με φιλμ συρρίκνωσης.

Ο καταναλωτής θα αφαιρέσει το δίσκο από ένα κουτί από χαρτόνι σφραγισμένο με μεμβράνη, θα ανοίξει τρύπες στη μεμβράνη και θα τοποθετήσει το δίσκο σε φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια, το φαγητό μαγειρεύεται για το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στο πλάι του δοχείου. Το αρνητικό είναι πως το χαρτόνι με επικάλυψη κεριού δεν είναι ανακυκλώσιμο.

4. Γυαλί

Η συσκευασία Glass, αν και δεν είναι τόσο διάσημη για τη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων χρησιμοποιείται για ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες. Τα γυάλινα δοχεία συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αχρησιμοποίητων μερίδων φαγητού ή γευμάτων ειδικά κατασκευασμένα για μελλοντική χρήση σε γυάλινα δοχεία. Το γυαλί δεν προτιμάται από το λιανεμπόριο ως συσκευασία γιατί είναι βαρύ υλικό και επιπλέον έχει εξαιρετικά υψηλό αποτύπωμα άνθρακα και είναι πολύ δαπανηρό να αποσταλεί, ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις.

Όμως χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη συσκευασία πολυτελών ειδών διατροφής όπως παγωτό και gelato. Δηλαδή είναι μία επιλογή πολυτελούς συσκευασίας για απαιτητικούς καταναλωτές που δίνουν σημασία στην πολυτέλια και το “αντέχει” η τσέπη τους.

5. Αλουμίνιο για Συσκευασίες Κατεψυγμένων Τροφίμων

Το αλουμίνιο είναι μια άλλη τυπική προμήθεια συσκευασιών κατεψυγμένων τροφίμων. Τα ταψάκια από αλουμίνιο συνήθως χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία ειδών διατροφής όπως λαζάνια, μπριζόλες και διάφορα άλλα είδη τροφίμων.

Το επάνω μέρος των ταψιών με φύλλο αλουμινίου συχνά έχει επικάλυψη από χαρτόνι ή από κερωμένο χαρτόνι και σφραγίζονται με συρρικνωμένη μεμβράνη. Όταν ανοιχτεί, αφαιρούνται το χαρτόνι και το επάνω μέρος και το αλουμινένιο ταψί τοποθετείται απευθείας στο φούρνο για μαγείρεμα. Ενώ το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο, είναι συχνά δύσκολο να ανακυκλωθεί καθώς παραμένουν σε αυτό τα υπολείμματα των τροφίμων. 

6. Εύκαμπτες σακούλες

Οι εύκαμπτες σακούλες είναι άλλος ένας τύπος συσκευασίας για κατεψυγμένα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, προπαρασκευασμένα γεύματα, ζυμαρικά κ.α. Τα πιο συνηθισμένα είναι σακουλάκια κατασκευασμένα από πλαστικό, αλουμινόχαρτο ή άλλα υλικά ασφαλή για τρόφιμα.

Ορισμένοι τύποι σακουλών κατεψυγμένων τροφίμων είναι εντελώς “άγραφοι”, χωρίς εικόνες, πληροφορίες ή έχουν ελάχιστη αισθητική επωνυμίας και χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων όπως ψωμί, ψωμάκια και παρόμοια είδη.

7. Μεμβράνες Καπακιού (καλύμματος)  

Το φιλμ καπακιού είναι μια πλαστική μεμβράνη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία καλυμμάτων για διαφορετικούς τύπους δοχείων. Οι ταινίες είναι εγκεκριμένες και είναι κατάλληλες για τρόφιμα και χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν, να συντηρούν και να αναδεικνύουν το προϊόν. Παρέχουν αντοχή και διαύγεια, καθώς και εξαιρετικές δυνατότητες φραγμού. Αν και μπορούν να εκτυπωθούν με υψηλής ποιότητας, πλήρη έγχρωμη επωνυμία και στοιχεία γραφικού σχεδιασμού που μπορεί να τραβήξει την προσοχή του καταναλωτή, συχνά αφήνονται καθαρά για πλήρη ορατότητα του προϊόντος που περιέχεται εντός της συσκευασίας.

8. Μεμβράνη θερμοδιαμόρφωσης υψηλού φραγμού

Το φιλμ θερμοδιαμόρφωσης υψηλού φραγμού είναι ένας ειδικός τύπος εύκαμπτης μεμβράνης συσκευασίας. Διαθέτει εκπληκτική θερμοδιαμόρφωση που του επιτρέπει να είναι η τέλεια λύση για διάφορες εφαρμογές. 

Οι μεμβράνες θερμοδιαμόρφωσης υψηλού φραγμού έχουν εξαιρετική αντοχή και καλύτερη αντίσταση στη διάτρηση. Η μεμβράνη διαθέτει εξαιρετική γυαλάδα και προσφέρει ανώτερες δυνατότητες προστασίας από άρωμα, γεύση και υπεριώδες φως.

9. Πολυαιθυλένιο IQF

Το IQF σημαίνει «μεμονωμένα γρήγορα κατεψυγμένα», μια ενέργεια που παγώνει τα τρόφιμα εξαιρετικά γρήγορα, έτσι ώστε να υπάρχει μικρή έως καθόλου ζημιά στη δομή των κυττάρων του κατεψυγμένου τροφίμου. Τα τρόφιμα τυλιγμένα με πολυαιθυλένιο IQF κινούνται μέσα από έναν καταψύκτη γύρω στους 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν Φαρενάιτ. 

10. Μεμβράνη δέρματος (Skin Film)

Η μεμβράνη δέρματος είναι μια ειδική μεμβράνη που κατασκευάζεται για να τυλίξει ομοιόμορφα τα προϊόντα και να σφραγίσει το προϊόν σε μια τυπωμένη δερμάτινη σανίδα ή πλάκα από κυματοειδές χαρτόνι. Το δέρμα είναι μια μεμβράνη συσκευασίας υπό κενό και λειτουργεί σαν προστατευτικό δέρμα για να κρατά το περιεχόμενο ασφαλές από μόλυνση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φρέσκα, κατεψυγμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα με ευκολία και είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη συσκευασία σολομού, πέστροφας και άλλων κατεψυγμένων θαλασσινών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο