Μια νέα μελέτη από την NSF International* αναδεικνύει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν παγκοσμίως τα εστιατόρια fast food στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την πανδημία του κορονοϊού αφού μην ξεχνάμε πως πολλές τάσεις και προκλήσεις που εμφανίστηκαν την τελευταία διετία ήρθαν για να μείνουν.
Ένας στους δέκα διευθυντές fast food εστιατορίων δήλωσε ότι η παράδοση παραγγελιών στο σπίτι έχει αυξήσει τους κινδύνους γύρω από την ποιότητα του φαγητού λόγω της πρόσθετης πίεσης που ασκείται στους εργαζόμενους.
Οι αυξημένες απαιτήσεις των πελατών γύρω από την ταχύτητα παράδοσης και τη διατήρηση των τροφίμων στη σωστή θερμοκρασία ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες της τελευταίας διετίας.
Παράλληλα με την αυξημένη πίεση στις συνθήκες εργασίας, οι αλυσίδες fast food εστιατορίων προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι ανεξάρτητοι συνεργάτες logistics έχουν επαρκή εκπαίδευση γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων, καθαρά και κατάλληλα οχήματα και κατάλληλα κουτιά τροφίμων για τη διασφάλιση της τήρησης των προτύπων σε όλη τη διαδρομή των τροφίμων και των υλικών μέχρις ότου φτάσουν στο εκάστοτε εστιατόριο.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ένας στους δέκα διευθυντές και υπαλλήλους fast food εστιατορίου αγνοούν ή δεν τηρούν ενίοτε πρωτόκολλα καθαρισμού, κάτι που θέτει την ασφάλεια των τροφίμων σε τεράστιο κίνδυνο. «Τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων θα πρέπει να τηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο αφού πρόκειται για το νούμερο ένα παράγοντα που μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει ένα fast food εστιατόριο», δήλωσε ο John Rowley, Αντιπρόεδρος στο Παγκόσμιο Τμήμα Τροφίμων για τη NSF International.
Παράλληλα, οι γρήγοροι ρυθμοί καθιστούν τις βλάβες στον εξοπλισμό κάτι σύνηθες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια καταναλωτών και εργαζομένων. Σχεδόν το 27% των εστιατορίων απλώς απενεργοποιούν τα μηχανήματα λόγω έλλειψης χρόνου ή τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος, ενώ το 31% αφαιρεί προσωρινά κάποιο γεύμα από το μενού εξαιτίας χαλασμένου εξοπλισμού.
Μεγαλύτερο πονοκέφαλο, βέβαια, στους διευθυντές των fast food εστιατορίων προκαλούν οι συχνές εναλλαγές στο προσωπικό με την πανδημία του κορονοϊού να έχει χειροτερέψει τα πράγματα ακόμα περισσότερο και το 41% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η εύρεση και η διατήρηση προσωπικού είναι μια τεράστια πρόκληση μετά την πανδημία.
Τέλος, η εκπαίδευση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη διαδικασία εξαιτίας τόσο των συχνών εναλλαγών σε πρόσωπα όσο και λόγω κορονοϊού, ο οποίος έχει εισάγει νέους κανονισμούς και διαδικασίες που αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα πέραν των πρακτικών δυσκολιών που προκαλεί ακόμα και στην πραγματοποίηση της εκπαίδευσης με όλα αυτά να έχουν σαφή αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων.
*Η NSF International είναι ένας αμερικανικός οργανισμός δοκιμών, επιθεώρησης και πιστοποίησης προϊόντων και ιδρύθηκε το 1944 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου τους Μίσιγκαν ως Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (NSF) για να τυποποιήσει τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.