ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Μαρτίου

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Μαρτίου

3 λεπτά ανάγνωσης

Αποτελέσματα ελέγχων Μαρτίου για υπολείμματα φυτοφαρμάκων ελληνικά λαχανικά και φρούτα.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Μάρτιο για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

- Advertisement -

Τον τρίτο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 280 δείγματα τροφίμων (εκ των οποίων τα 45 ήταν από σουπερμάρκετ, 68 από λαϊκές αγορές, 43 από καταστήματα, από 28 καταστήματα χονδρικής, 28 στη λαχαναγορά, 10 σε αποθήκες παραγωγών και 6 από σημεία διαλογής μεταποίησης.  Το 72% ήταν εγχώρια και το 28% εισαγόμενα.

Κατανομή των σημείων δειγματοληψίας που αφορά τους ελέγχους της εσωτερικής αγοράς κατά το μήνα Μάρτιο 2024

Μεταξύ των τροφίμων που ελέχθηκαν ήταν βασιλικός, μπανάνες, ρύζι κολοκυθάκια παντζάρια, αγγούρια, αγκινάρες, μαϊντανός, μήλα, πορτοκάλια, σπανάκι πατάτες, πιπεριές, φασολάκια, σουσάμι, αγγούρια, μαρούλια, λεμόνια, καρότα, όσπρια, τομάτες, μήλα, αχλάδια, τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, . κα.

- Advertisement -

Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 8 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 10%)  ενώ σε 2  ανιχνεύτηκε υπέρβαση MRLs με πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Υπερβάσεις εντοπίστηκαν σε αγγούρια, αγκινάρες, μαϊντανός, μήλα, πορτοκάλια, σπανάκι.

Σημειώνεται ότι στα 2 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, υπάρχει 1 υπέρβαση στην οποία έχει εντοπιστεί η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε πορτοκάλια). Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.

- Advertisement -

 Η χώρα μας το μήνα Μάρτιο 2024 έχει προχωρήσει σε μία κοινοποίηση στο «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/66877

*MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα