Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα σε Ελληνικά Φρούτα και Λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Μαΐου – Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελαιόλαδο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα σε Ελληνικά Φρούτα και Λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Μαΐου - Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελαιόλαδο
spot_img

Βρέθηκαν απαγορευμένα φυτοφάρμακα σε ελαιόλαδο, βασιλικό και κύμινο.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Μάιο, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Τον πέμπτο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 302 δείγματα τροφίμων (τον Απρίλιο ελέγχθηκαν 420 δείγματα φρούτων και λαχανικών), εκ των οποίων τα 97 ήταν από σουπερμάρκετ, 99 από λαϊκές αγορές, 11 από καταστήματα λιανικής, από 26 καταστήματα χονδρικής, 2 στη λαχαναγορά, 5 σε αποθήκες παραγωγών και 11 από σημεία διαλογής μεταποίησης.  Το 74% ήταν εγχώρια και το 26% εισαγόμενα.

Μεταξύ των τροφίμων που ελέχθηκαν ήταν ντομάτες, πατάτες, σπανάκι πιπεριές ακτινίδια κολοκυθάκια πορτοκάλια μήλα καρότα, μανταρίνια, ρεβίθια, αγκινάρες φράουλες, αχλάδια. Σταφύλια. Μαρούλια, ρόδια, αβοκάντο κα.

Στα 302 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 13 υπερβάσεις Mrls (MRL: είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό) και απορρίφθηκαν 3 φορτία με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές. Υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν σε αμπελόφυλλα, πατάτες, ελαιόλαδο, βασιλικό, κύμινο μήλα και ρύζι. Πιθανή επικινδυνότητα είχαν τα φυτοφάρμακα σε βασιλικό, ελαιόλαδο και κύμινο.

Σημειώνεται ότι στα 3 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, υπάρχουν 2 περιπτώσεις στις οποίες ανιχνεύθηκε η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε ελαιόλαδο και κύμινο) και μία περίπτωση στην οποία ανιχνεύθηκε η δραστική ουσία Fenamidone (σε βασιλικό). Για
τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από τις ουσίες αυτές θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.

Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl ,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Απαγορευμένη είναι και η δραστική ουσία Fenamidone.

Η χώρα μας το μήνα Μάιο 2024 προχώρησε σε δύο (2) κοινοποιήσεις στο «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή
πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο