Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το αγγλικό αγγούρι, συσκευάζεται διαφορετικά από σχεδόν κάθε άλλο φρούτο ή λαχανικό;
Τα αγγλικά αγγούρια είναι αρκετά πιο δημοφιλή από τα υπόλοιπα αγγούρια που εμπορεύεται η Ευρώπη γι αυτό και είναι και πιο ακριβά. Τα περισσότερα αγγλικά αγγούρια είναι, συνήθως, μακρύτερα από τα υπόλοιπα και, ανάλογα την ποικιλία, έχουν και άλλες διαφορές. Γενικά, διακρίνονται από μικρότερους σπόρους από τα υπόλοιπα και λεπτότερο δέρμα, κάτι που τους δίνει μια πιο γλυκιά γεύση.
Τα αγγλικά αγγούρια, Cucumis sativus, καλλιεργήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα αγγούρι χωρίς μερικά από τα πιο ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το λαχανικό, όπως σκληρή εξωτερική φλούδα, μεγάλους σπόρους και πικρή γεύση. Είναι επίσης γνωστά ως αγγούρι θερμοκηπίου, αγγούρι χωρίς ραγίσματα, αγγούρι χωρίς σπόρους και ευρωπαϊκό αγγούρι.
Αλλά αυτό το εξαιρετικά λεπτό δέρμα έχει και τα μειονεκτήματά του. Πρώτον, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χτυπήματα, μώλωπες ή ζημιές κατά τη διάρκεια της συσκευασίας και της μεταφοράς. Η λεπτή φλούδα τους μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορη αλλοίωση, καθώς δεν τα προστατεύει αρκετά από το νερό που περιέχουν και το οξυγόνο. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, τα αγγλικά αγγούρια έρχονται συνήθως τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη. Το πλαστικό παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας στη λεπτή τους φλούδα.
Πολλοί ίσως σκεφτούν σε αυτό το σημείο, ότι, αφού τα αγοράσουν, ίσως είναι καλύτερο να αφαιρεθεί το πλαστικό. Ωστόσο, είναι καλύτερο να παραμείνει εκεί. Το πλαστικό μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, επομένως είναι μάλλον καλύτερα να παραμείνει μέχρι την κατανάλωση. Ένα αγγούρι καλυμμένο με πλαστικό θα μπορούσε να διατηρηθεί έως και 10 μέρες περισσότερο από ότι εάν έχει αφαιρεθεί το πλαστικό.
Φυσικά, το πλαστικό αποτελεί μια καλή λύση για την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί πανάκεια, αφού παραμένει ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα. Καλό θα ήταν, όταν και αν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέγονται εταιρείες που χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενο πλαστικό ή που παρέχουν εναλλακτικούς τρόπους για την προστασία των λαχανικών και των φρούτων.