Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλυφοσάτη: Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει και στα δημητριακά, εκτός από τα φρούτα και λαχανικά!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓλυφοσάτη: Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει και στα δημητριακά, εκτός από τα φρούτα και λαχανικά!
spot_img

Καθώς η διαφάνεια σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τους καταναλωτές, η One Degree Organic Foods, μια οικογενειακή εταιρεία που δεσμεύεται για την πλήρη διαφάνεια των τροφίμων, αποκάλυψε μετά από έρευνα ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ ευαισθητοποίησης και ανησυχίας όταν πρόκειται για το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο στον κόσμο – το glyphosate, το κύριο δραστικό συστατικό σε ζιζανιοκτόνα.

Μια νέα έρευνα σε Καναδούς και Αμερικανούς καταναλωτές αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία (78%) των Βορειοαμερικανών δεν είναι εξοικειωμένοι με το glyphosate, παρόλο που μπορεί να ανιχνευθεί σε μερικά από τα πιο δημοφιλή δημητριακά και τρόφιμα με βάση τη βρώμη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούνται συχνά σε παιδιά, όπως τα Quaker Old-Fashioned Oats και Cheerios Toasted Whole Grain Oat Poat. Ωστόσο, το 93% των ερωτηθέντων ανησυχούσε μόλις μάθαινε περισσότερα για την έρευνα από Περιβαλλοντική ομάδα, που βρήκε γλυφοσάτη σε κάθε δείγμα αυτών των δημοφιλών τροφών πρωινού με βάση τη βρώμη που δοκίμασαν.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υψηλά στα τρόφιμα που προσέχουν οι καταναλωτές για φυτοφάρμακα (89% των καταναλωτών αναζητούν ετικέτες για να περιορίσουν την έκθεση), η ευαισθητοποίηση είναι χαμηλότερη (μόνο 49%) στην κατηγορία των δημητριακών, παρά το γεγονός ότι η γλυφοσάτη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στη γεωργία και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 100 καλλιέργειες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων με βάση τη βρώμη, όπως δημητριακά και μπάρες.

Αξίζει να αναφερθούν τα αποτελέσματα έρευνας του 2019 που διεξήχθη από τον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης τροφίμων: το 90% της πίτσας, το 88% του αλεύρου σίτου, το 84% των κράκερ, το 84% των φρέσκων ζυμαρικών, το 80% των αποξηραμένων ζυμαρικών, το 70% του αλεύρου από ρεβίθια και το 67% από τις φακές που ελέγχθηκαν ήταν μολυσμένα με γλυφοσάτη.

“Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για το glyphosate είναι συγκλονιστικά. Ενώ οι καταναλωτές είναι παθιασμένοι με τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, οι περισσότεροι Αμερικανοί και Καναδοί δεν γνωρίζουν τι είναι το glyphosate”, λέει ο συνιδρυτής του One Degree Stan Smith . «Έτσι, ως παρασκευαστές τροφίμων, πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία και τις πληροφορίες για να γνωρίζουν τα γεγονότα».

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει ταξινομήσει τη γλυφοσάτη ως πιθανή καρκινογόνο ουσία. Ακόμη και τα νόμιμα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι καρκινογόνα. Έκθεση 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φυτοφάρμακα συσχετίστηκαν με πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του σαρκώματος, του παγκρέατος, του λεμφώματος non-Hodgkin, του μυελώματος, του παχέος εντέρου, των όρχεων και του σαρκώματος των μαλακών ιστών.

Τα καλά νέα είναι ότι το σώμα μας, μόλις εξαλειφθούν τα φυτοφάρμακα, μπορεί να τα καθαρίσει γρήγορα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research , ένα πολυεπιστημονικό περιοδικό που συντάχθηκε από ερευνητές στο Health Research Institute και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Commonweal Institute και Friends of the Earth, διαπίστωσε ότι οι βιολογικές δίαιτες μειώνουν γρήγορα την ποσότητα glyphosate στο σώμα των ανθρώπων. Ενώ το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό (μόνο 16 συμμετέχοντες), η μελέτη βρήκε μέση μείωση άνω του 70% στα επίπεδα γλυφοσάτης μετά από μόλις 6 ημέρες κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων.

Όσον αφορά τη διαφάνεια, το 93% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να αποκαλύπτουν εάν τα συστατικά τους ψεκάζονται με glyphosate κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

«Αν και δεν θέλουμε να τους τρομάξουμε, ελπίζουμε οι άνθρωποι να λάβουν αυτές τις πληροφορίες και να ενωθούν μαζί μας στο κίνημα για να αφαιρέσουμε πλήρως τη γλυφοσάτη από το σύστημα παραγωγής τροφίμων μας, βελτιώνοντας τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία του πλανήτη μας», τόνισε ο Smith.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα