Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
10.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλυκαντικό που βρίσκεται σε παγωτά, κέικ, καραμέλες, μπισκότα, τσίχλες συνδέεται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓλυκαντικό που βρίσκεται σε παγωτά, κέικ, καραμέλες, μπισκότα, τσίχλες συνδέεται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά
spot_img

Νέα έρευνα τη συνδέει άμεσα με δημιουργία θρόμβων στο αίμα

Υπάρχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά για όσους θέλουν λιγότερη ζάχαρη στη διατροφή τους, αλλά ένα, συγκεκριμένα, έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό — και όχι για καλό λόγο. Ονομάζεται ερυθριτόλη και έχει συνδεθεί με τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέλυσε δεδομένα από δύο μικρές ομάδες ανθρώπων – 10 που έπιναν ένα ρόφημα με 30 γραμμάρια της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ερυθριτόλη και 10 που είχαν ένα ποτό με 30 γραμμάρια κανονικής ζάχαρης, μετά νηστεία όλη τη νύχτα. Το αίμα τους λήφθηκε πριν πιουν το ποτό και 30 λεπτά αργότερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν το ρόφημα με ερυθριτόλη είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος σε σχέση με εκείνους που στο ρόφημά τους είχαν βάλει κανονική ζάχαρη. Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να σπάσουν και να ταξιδέψουν μέχρι την καρδιά ή τον εγκέφαλο, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η ασφάλεια της ερυθριτόλης. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine συνέδεσε τη γλυκαντική ουσία με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και θανάτου.  

Αν και η μελέτη θεωρείται μικρή σε αριθμό ατόμων που συμμετείχαν, τα ευρήματα της σίγουρα προκαλούν ανησυχία.

Τι είναι και πού βρίσκουμε την ερυθριτόλη

Η ερυθριτόλη είναι οργανική ένωση, συγκεκριμένα μια αλκοόλη-σάκχαρο, που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και υποκατάστατο ζάχαρης. 

Η ερυθριτόλη, η οποία είναι περίπου 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, «βρίσκεται φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα φρούτα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση», λέει ο Scott Keatley, RD, συνιδρυτής του Keatley Medical Nutrition Therapy . «Σε αντίθεση με την κανονική ζάχαρη, η ερυθριτόλη προσφέρει μια γλυκιά γεύση χωρίς να συμβάλλει σημαντικά στις θερμίδες ή να επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», προσθέτει. 

Βρίσκεται συνήθως σε ποικιλίες παγωτού χωρίς ζάχαρη, καραμέλες, μπισκότα, κέικ, τσίχλες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.

Σήμα κινδύνου από ερευνητές: Βλαβερά τα τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμό “περισσότερης πρωτεΐνης”

Επιστημονική έρευνα για το πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που γράφουν ότι περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη.

Lidl: Αποκαλύφθηκε η αιτία ανάκλησης του δημοφιλούς Χριστουγεννιάτικου γλυκού

Οι αρχές της Δανίας αποκάλυψαν την αιτία ανάκλησης των σοκολατένιων χριστουγεννιάτικων γλυκών που έχει προκαλέσει πανικό στους Έλληνες γονείς.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο