Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Glyphosate: Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της PAN Europe υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για όλες τις χρήσεις της!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνGlyphosate: Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της PAN Europe υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για όλες τις χρήσεις της!
spot_img

Υπάρχουν πολύ ασφαλέστερες μη χημικές εναλλακτικές λύσεις και οικονομικές λύσεις για όλες τις γνωστές κύριες χρήσεις της γλυφοσάτης – Ο αριθμός των ανθεκτικών στη γλυφοσάτη ειδών ζιζανίων ανέρχεται πλέον σε 56!

Πριν από την απόφαση της ΕΕ για την επανέγκριση ή όχι της γλυφοσάτης ως φυτοφάρμακο, στα τέλη του τρέχοντος έτους, η ΜΚΟ Pesticide Action Network (PAN) Europe μόλις δημοσίευσε μια έκθεση για τους Ευρωπαίους Πράσινους, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το glyphosate μπορεί να αποφευχθεί για τις περισσότερες χρήσεις . Η έκθεση καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολύ ασφαλέστερες μη χημικές εναλλακτικές λύσεις για όλες τις γνωστές κύριες χρήσεις των ζιζανιοκτόνων glyphosate και ότι η μετάβαση στη γεωργία χωρίς glyphosate είναι οικονομικά εφικτή.

Με βάση μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, τα ζιζανιοκτόνα είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία και έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, τα κύρια γεωργικά συστήματα εξαρτώνται πλέον σχεδόν πλήρως από τη χρήση φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα ζιζανιοκτόνων.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η έκθεση στο glyphosate όχι μόνο ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και μια ποικιλία ζωντανών οργανισμών, αλλά απειλεί επίσης τη βιοποικιλότητα και το μέλλον της γεωργίας. Η χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων όχι μόνο έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, αλλά επίσης αποτυγχάνει ολοένα και περισσότερο λόγω της εξελιγμένης αντοχής. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ανθεκτικών στη γλυφοσάτη ειδών ζιζανίων ανέρχεται πλέον σε 56 , σύμφωνα με την έκθεση.

Η μελέτη απαιτεί αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζιζάνια. Μόνο το 20% των ειδών είναι επιβλαβή για τις ρίζες των φυτών ή τις αποδόσεις των καλλιεργειών, λέει. Το υπόλοιπο 80% «δεν χρειάζεται να σκοτωθεί και μπορεί πραγματικά να είναι ωφέλιμο για τους αγρότες και τα συστήματα γεωργικής παραγωγής », υπογραμμίζουν οι συγγραφείς.

Πρόσφατα, μετά τη στρατηγική Farm to Fork, αρκετές νέες πολιτικές της ΕΕ απαιτούσαν μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη, όπως η πρόταση της Επιτροπής για νέο κανονισμό σχετικά με την αειφόρο χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στόχος είναι να μειωθεί η χρήση και ο κίνδυνος χημικών φυτοφαρμάκων, καθώς και η χρήση των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, κατά 50% έως το 2030. Ωστόσο, με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης ζιζανιοκτόνων, η μελέτη τονίζει ότι οι στόχοι της ΕΕ για τη μείωση των φυτοφαρμάκων δεν μπορούν να εκπληρωθούν. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες εναλλακτικές λύσεις αντί της τρέχουσας χρήσης ζιζανιοκτόνων, κυρίως της γλυφοσάτης.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις στα φυτοφάρμακα :

  • εισαγωγή της αμειψισποράς,
  • χρησιμοποιώντας ηλεκτροθερμικά ζιζανιοκτόνα,
  • χρησιμοποιώντας σάπια φύλλα,
  • αφήνοντας πρόβατα, κατσίκια και άλογα να αντιμετωπίσουν τα ζιζάνια κ.λπ.

Οι συγγραφείς κάλεσαν τις δημόσιες αρχές να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στους παραγωγούς κατά τη μετάβασή τους σε λιγότερο επιβλαβείς μεθόδους ζιζανίων. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή οικονομικής βοήθειας ή συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανταλλαγής γνώσεων .

Το SAFE χαιρετίζει την έκθεση της PAN Europe που υπογραμμίζει την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων αντί της γλυφοσάτης, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της έκθεσης των ευρωπαίων καταναλωτών σε επιβλαβείς ουσίες και στην προστασία του περιβάλλοντος .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα