Η φωτογραφία της καραμέλας που έδωσαν στη δημοσιότητα και πωλείται σε 10 χώρες.
Μία αποκαλυπτική φωτογραφία δημοσίευσε η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Νορβηγίας για το ξένο σώμα που βρέθηκε σε καραμέλες που διανέμονται σε 10 χώρες. Οι καραμέλες παράγονται στη Σουηδία, οι αρχές της οποίας ενημέρωσαν και το RASFF για το πρόβλημα χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές σοβαρό. Οι καραμέλες πωλούνται σε Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Βρετανία και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα Σουηδικά μέσα ενημέρωσης, στις καραμέλες S-Märke της εταιρείας ζαχαροπλαστικής Jämtgott AB, βρέθηκαν ξύλα σε μέγεθος κόκκων ζάχαρης και ροκανίδια. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι… Στην φωτογραφία που δημοσίευσαν οι νορβηγικές αρχές φαίνεται ένα μακρόστενο κομμάτι ξύλου κατά μήκος της διαμέτρου της στρογγυλής καραμέλας. Και η φωτογραφία επιβεβαιώνει πως το ξένο σώμα μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, τραυματισμό και ασθένεια στους καταναλωτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο.
- Δείτε επίσης: Τα δύο μπαχαρικά που δεν λήγουν ποτέ
Το 2020 η Jämtgott AB εξαγοράστηκε από την Candy People AB. Μετά τα ευρήματα που εντοπίστηκαν μετά από καταγγελία καταναλωτή, ο δήμος του Östersund όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής, πραγματοποίησε αμέσως μια επιθεώρηση στον κατασκευαστή ζαχαρωτών Jämtgott AB και διαπίστωσε αρκετές ελλείψεις. Η Candy people δηλώνει ότι τα προϊόντα κατασκευάζονται από τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ξύλινων καλουπιών κατά τη χύτευση, και ότι η παραγωγή έχει πλέον σταματήσει για αναθεώρηση του εξοπλισμού.
Η ανάκληση στη Σουηδία ισχύει για 4 γεύσεις και ημερομηνίες Best before έως τον Σεπτέμβριο του 2026, ενώ στη Νορβηγία οι καραμέλες πωλούνται χύμα και ανακαλείται η γεύση supersalta της μάρκας S-MÄRKE.
Οι καταναλωτές έχουν βρει μερικές πραγματικές εκπλήξεις στη συσκευασία τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τα πιο συνηθισμένα ξένα σώματα είναι μέταλλο (καλώδια βίδες, παξιμάδια, μπουλόνια), γυαλί (θραύσματα), πλαστικό (κομμάτια συσκευασίας, γάντια), ξύλο (θραύσματα, πριονίδι), χαρτί (χαρτόνι, ετικέτες), έντομα, τρωκτικά, τρίχες και φτερά.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.