Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων
spot_img

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F).

Παρέχει λεπτομερείς προτάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης όλων των κατηγοριών εκτρεφόμενων χοίρων που εκτρέφονται στα πλέον συναφή κτηνοτροφικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γνώμη περιγράφει συνολικά 16 συνέπειες στην καλή μεταχείριση των διαφόρων συστημάτων εκτροφής που θεωρούνται από τους εμπειρογνώμονες της EFSA ως ιδιαίτερα σημαντικές λόγω της σοβαρότητας, της διάρκειάς τους και της συχνότητας εμφάνισής τους. Αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό της κίνησης, το στρες λόγω της ζέστης ή του κρύου, και την παρατεταμένη πείνα ή δίψα. Τα σχετικά μέτρα για τα ζώα (ΑΒΜ) και οι κίνδυνοι που οδηγούν σε συνέπειες για την καλή διαβίωση, περιγράφονται επίσης στη γνωμοδότηση για κάθε συνέπεια της καλής μεταχείρισης.

Η γνωμοδότηση προβλέπει μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για την πρόληψη ή τη διόρθωση των κινδύνων και για τον μετριασμό των εξαιρετικά σημαντικών συνεπειών για την καλή διαβίωση. Οι εμπειρογνώμονες της EFSA διατυπώνουν σειρά λεπτομερών συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων σχετικά με τα ποσοτικά ή ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται για την απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων που τέθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέλος στα κλουβιά»

Την αξιολόγηση ακολουθεί μεθοδολογική καθοδήγηση που πρέπει να εφαρμόζεται στις εκτιμήσεις κινδύνου για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των εκτρεφόμενων ζώων και της μεταφοράς ζώων, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και πραγματογνωμοσύνη.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, οι οποίες ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασική συνιστώσα της στρατηγικής F2F. Παρέχει επιστημονική βάση για την υποστήριξη νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Δημόσια εκδήλωση για την καλή διαβίωση των ζώων

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η EFSA διοργανώνει δημόσια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνώμης σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων και οι επικείμενες εργασίες σχετικά με τη μεταφορά των ζώων, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεδρίασης Q&A. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη, εδώ: Καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα