Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων
spot_img

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F).

Παρέχει λεπτομερείς προτάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης όλων των κατηγοριών εκτρεφόμενων χοίρων που εκτρέφονται στα πλέον συναφή κτηνοτροφικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γνώμη περιγράφει συνολικά 16 συνέπειες στην καλή μεταχείριση των διαφόρων συστημάτων εκτροφής που θεωρούνται από τους εμπειρογνώμονες της EFSA ως ιδιαίτερα σημαντικές λόγω της σοβαρότητας, της διάρκειάς τους και της συχνότητας εμφάνισής τους. Αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό της κίνησης, το στρες λόγω της ζέστης ή του κρύου, και την παρατεταμένη πείνα ή δίψα. Τα σχετικά μέτρα για τα ζώα (ΑΒΜ) και οι κίνδυνοι που οδηγούν σε συνέπειες για την καλή διαβίωση, περιγράφονται επίσης στη γνωμοδότηση για κάθε συνέπεια της καλής μεταχείρισης.

Η γνωμοδότηση προβλέπει μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για την πρόληψη ή τη διόρθωση των κινδύνων και για τον μετριασμό των εξαιρετικά σημαντικών συνεπειών για την καλή διαβίωση. Οι εμπειρογνώμονες της EFSA διατυπώνουν σειρά λεπτομερών συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων σχετικά με τα ποσοτικά ή ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται για την απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων που τέθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέλος στα κλουβιά»

Την αξιολόγηση ακολουθεί μεθοδολογική καθοδήγηση που πρέπει να εφαρμόζεται στις εκτιμήσεις κινδύνου για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των εκτρεφόμενων ζώων και της μεταφοράς ζώων, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και πραγματογνωμοσύνη.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, οι οποίες ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασική συνιστώσα της στρατηγικής F2F. Παρέχει επιστημονική βάση για την υποστήριξη νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Δημόσια εκδήλωση για την καλή διαβίωση των ζώων

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η EFSA διοργανώνει δημόσια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνώμης σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων και οι επικείμενες εργασίες σχετικά με τη μεταφορά των ζώων, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεδρίασης Q&A. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη, εδώ: Καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα