Νομική απαίτηση οι γραπτές πληροφορίες αλλεργιογόνων σε μη συσκευασμένα τρόφιμα καθώς και η προφορική ενημέρωση από τους χειριστές τροφίμων.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας FSA, αποφάσισε σε χθεσινή συνεδρίαση να προωθήσει νέο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι γραπτές πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα θα επιβάλλονται και στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η FSA θα εργαστεί για να αναπτύξει ισχυρές οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων σχετικά με τον τρόπο παροχής γραπτών πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της συμμόρφωσης και να διευκολύνουν τα άτομα με τροφική αλλεργία, δυσανεξία και κοιλιοκάκη να προστατεύονται όταν τρώνε έξω.
Εκτός από την παροχή γραπτών πληροφοριών, το διοικητικό συμβούλιο αναγνώρισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει προσδοκία για προφορική συνομιλία μεταξύ πελατών και προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων, ώστε να διασφαλιστεί ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές.
Η καθηγήτρια Susan Jebb και Πρόεδρος της FSA είπε:
“Στην FSA δεσμευόμαστε να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για τα 2 εκατομμύρια άτομα που έχουν τροφική αλλεργία, τροφική δυσανεξία ή κοιλιοκάκη ασθένεια. Στις σημερινές συζητήσεις, ήταν ξεκάθαρο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι πρέπει να προσδοκούμε ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων, όπως καφετέριες και εστιατόρια, παρέχουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα γραπτώς, καθώς και μέσω συνομιλίας.”
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί επίσης ότι για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να συμβεί αυτό, οι γραπτές πληροφορίες θα πρέπει να αποτελούν νομική απαίτηση και όχι απλώς καθοδήγηση. Θα γράψω στους Υπουργούς στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία και θα επικοινωνήσω με τον ομόλογό μου στο Food Standards Scotland για να συζητήσω τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς το Συμβούλιο θα ήθελε να τους δει να το προωθήσουν σε βάση τεσσάρων χωρών.
«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια Carey για όλη τη δουλειά της για να τονίσουν τη σημασία αυτού του ζητήματος, καθώς ο γιος τους Owen πέθανε τραγικά αφού έφαγε άθελά του φαγητό στο οποίο ήταν αλλεργικός το 2017».