Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) δημοσίευσε τα αποτελέσματα των Επίσημων Ελέγχων σε Εγκαταστάσεις Εμφιαλωμένου Νερού.
Πέντε τοπικά Γραφεία Περιβαλλοντικής Υγείας και πέντε υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων ελέγχθηκαν σε τρεις περιφέρειες του Υπουργείου Υγείας (HSE), μεταξύ Ιουνίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022.
Ο στόχος του ελέγχου της GSAI, ήταν να αξιολογήσει την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα των επίσημων ελέγχων που διενεργούνται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγείας (EHS) στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τροφίμων εμφιαλωμένου νερού και να αξιολογήσει τη συμμόρφωση επιλεγμένων εγκαταστάσεων εμφιαλωμένου νερού με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα.
Τα τεκμηριωμένα πρωτόκολλα EHS ήταν διαθέσιμα σε κάθε τοπικό γραφείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν ολοκληρωμένα, ωστόσο, εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου οι απαιτήσεις ορισμένων πρωτοκόλλων δεν τηρούνταν πλήρως.
Διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα και στις πέντε εγκαταστάσεις εμφιαλωμένου νερού που ελέγχθηκαν. Από τις τρεις μεγάλης κλίμακας και δύο μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις εμφιαλωμένου νερού που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε σημαντική μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα στις δύο εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας. Αυτό υποδηλώνει ότι η εφαρμογή επίσημων ελέγχων ήταν πιο αποτελεσματική και κατάλληλη σε εγκαταστάσεις μεγαλύτερης κλίμακας εμφιαλωμένου νερού από ό,τι σε εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας που ελέγχθηκαν.
Η έκθεση αναφέρεται σε τέσσερα ευρήματα που απαιτούν διορθωτικές ενέργειες, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από το HSE μετά τον έλεγχο.