ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑμφισβήτηση της μελέτης της ProVeg για τα οφέλη των φυτικών κρεάτων

Αμφισβήτηση της μελέτης της ProVeg για τα οφέλη των φυτικών κρεάτων

3 λεπτά ανάγνωσης

Οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις κρέατος, αλλά και υποκατάστατα γάλακτος, είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με πολλά πρόσθετα, λέει ο ιδρυτής της TastyBasics.

    Τα οφέλη για την υγεία που αναδεικνύονται στη μελέτη για τα κρέατα φυτικής προέλευσης σε σχέση με τα κρέατα ζωικής, της Proveg, αμφισβητούνται από τον Jan Buining, υπέρμαχο συστατικών ολικής διατροφής και ιδρυτή της TastyBasics and the Lifestyle Street (Leefstijlstraat). Ο ίδιος, συμφωνα με το Nutrition Insight, αντιτίθεται στα ευρήματα σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης χρησιμοποιώντας τις οδηγίες του Ολλανδικού Κέντρου Διατροφής (Voedingscentrum).

- Advertisement -

   Τονίζει πως χρησιμοποιήθηκαν πολύ λίγα κριτήρια για την αξιολόγηση των εναλλακτικών κρεάτων, αποδεικνύοντας ότι «μόνο ένας περιορισμένος αριθμός θρεπτικών συστατικών είναι η βάση για την αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας». «Οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις κρέατος, αλλά και υποκατάστατα γάλακτος, είναι UPF (υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα). Η θρεπτική αξία είναι χαμηλή λόγω των επεξεργασμένων πρώτων υλών στις οποίες, εκτός από τις πρωτεΐνες, τα περισσότερα ζωτικά θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται, σε απομονώσεις περισσότερο παρά σε συμπυκνώματα», είπε ο Buining, ο οποίος είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για το Ίδρυμα Παιδιών και Διατροφής (Stichting Kind en Voeding), στο Nutrition Insight.

   Ένα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης του ProVeg δείχνει ότι τα μπιφτέκια λαχανικών, ο κιμάς, τα κεφτεδάκια, τα καπνιστά λουκάνικα και το μπέικον βαθμολογούνται καλύτερα κατά μέσο όρο από συγκρίσιμα ζωικά προϊόντα κρέατος.  Ωστόσο, ο Buining υποστηρίζει ότι ενώ η τρέχουσα γενιά υποκατάστατων κρέατος συμβάλλει στον περιορισμό του μεριδίου των ζωικών προϊόντων στη διατροφή μας, είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια ματιά στα κριτήρια και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούνται κατά την αξιολόγηση της θρεπτικής του αξίας όσον αφορά την υγεία. «Δηλώνεται ότι χρησιμοποιούνται τα κριτήρια του διατροφικού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο λίγα θρεπτικά συστατικά αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας. 

- Advertisement -

    Στην έρευνά του για τη θρεπτική αξία, ο ερευνητής Adam Drewnovski καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται τουλάχιστον δεκαπέντε κριτήρια για να εκτιμηθεί ο πλούτος των θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα. Ο περιορισμός της αξιολόγησης σε λίγα μόνο κριτήρια μπορεί να δώσει μια στρεβλή εικόνα της θρεπτικής αξίας», εξηγεί ο Buining. 

    Ο Buining είναι υποστηρικτής της μετάβασης σε ένα φυτικό σύστημα τροφίμων, αλλά πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι τα υποκατάστατα κρέατος είναι UPF και η αξιολόγηση της θρεπτικής τους αξίας είναι αναξιόπιστη επειδή μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που αυξάνουν τη συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει με τα επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά που επισημαίνονται από το κέντρο διατροφής. «Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι τα υποκατάστατα κρέατος έχουν καλύτερη διατροφική αξία από ό,τι έχουν», λέει.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.