Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αμφισβήτηση της μελέτης της ProVeg για τα οφέλη των φυτικών κρεάτων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑμφισβήτηση της μελέτης της ProVeg για τα οφέλη των φυτικών κρεάτων
spot_img

Οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις κρέατος, αλλά και υποκατάστατα γάλακτος, είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με πολλά πρόσθετα, λέει ο ιδρυτής της TastyBasics.

    Τα οφέλη για την υγεία που αναδεικνύονται στη μελέτη για τα κρέατα φυτικής προέλευσης σε σχέση με τα κρέατα ζωικής, της Proveg, αμφισβητούνται από τον Jan Buining, υπέρμαχο συστατικών ολικής διατροφής και ιδρυτή της TastyBasics and the Lifestyle Street (Leefstijlstraat). Ο ίδιος, συμφωνα με το Nutrition Insight, αντιτίθεται στα ευρήματα σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης χρησιμοποιώντας τις οδηγίες του Ολλανδικού Κέντρου Διατροφής (Voedingscentrum).

   Τονίζει πως χρησιμοποιήθηκαν πολύ λίγα κριτήρια για την αξιολόγηση των εναλλακτικών κρεάτων, αποδεικνύοντας ότι «μόνο ένας περιορισμένος αριθμός θρεπτικών συστατικών είναι η βάση για την αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας». «Οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις κρέατος, αλλά και υποκατάστατα γάλακτος, είναι UPF (υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα). Η θρεπτική αξία είναι χαμηλή λόγω των επεξεργασμένων πρώτων υλών στις οποίες, εκτός από τις πρωτεΐνες, τα περισσότερα ζωτικά θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται, σε απομονώσεις περισσότερο παρά σε συμπυκνώματα», είπε ο Buining, ο οποίος είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για το Ίδρυμα Παιδιών και Διατροφής (Stichting Kind en Voeding), στο Nutrition Insight.

   Ένα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης του ProVeg δείχνει ότι τα μπιφτέκια λαχανικών, ο κιμάς, τα κεφτεδάκια, τα καπνιστά λουκάνικα και το μπέικον βαθμολογούνται καλύτερα κατά μέσο όρο από συγκρίσιμα ζωικά προϊόντα κρέατος.  Ωστόσο, ο Buining υποστηρίζει ότι ενώ η τρέχουσα γενιά υποκατάστατων κρέατος συμβάλλει στον περιορισμό του μεριδίου των ζωικών προϊόντων στη διατροφή μας, είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια ματιά στα κριτήρια και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούνται κατά την αξιολόγηση της θρεπτικής του αξίας όσον αφορά την υγεία. «Δηλώνεται ότι χρησιμοποιούνται τα κριτήρια του διατροφικού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο λίγα θρεπτικά συστατικά αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας. 

    Στην έρευνά του για τη θρεπτική αξία, ο ερευνητής Adam Drewnovski καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται τουλάχιστον δεκαπέντε κριτήρια για να εκτιμηθεί ο πλούτος των θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα. Ο περιορισμός της αξιολόγησης σε λίγα μόνο κριτήρια μπορεί να δώσει μια στρεβλή εικόνα της θρεπτικής αξίας», εξηγεί ο Buining. 

    Ο Buining είναι υποστηρικτής της μετάβασης σε ένα φυτικό σύστημα τροφίμων, αλλά πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι τα υποκατάστατα κρέατος είναι UPF και η αξιολόγηση της θρεπτικής τους αξίας είναι αναξιόπιστη επειδή μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που αυξάνουν τη συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει με τα επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά που επισημαίνονται από το κέντρο διατροφής. «Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι τα υποκατάστατα κρέατος έχουν καλύτερη διατροφική αξία από ό,τι έχουν», λέει.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα