Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπερδιπλάσιος των προηγούμενων εκτιμήσεων ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού από το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΥπερδιπλάσιος των προηγούμενων εκτιμήσεων ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού από το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη
spot_img

Αντίθετα η καφεΐνη δεν φάνηκε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σύμφωνα με νέα μελέτη του Κέμπριτζ.

Οι ερευνητές του Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες – υπερδιπλάσιες από την προηγούμενη εκτίμηση. Αλλά η ομάδα δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι η πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με δυσμενή αποτελέσματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology , διαπίστωσε επίσης ότι το κάπνισμα σήμαινε ότι το μωρό ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να είναι μικρό για την ηλικία κύησης, θέτοντας το σε κίνδυνο δυνητικά σοβαρών επιπλοκών, όπως αναπνευστικές δυσκολίες και λοιμώξεις.

Σήμερα συνιστάται στις γυναίκες να σταματήσουν το κάπνισμα και να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του κινδύνου επιπλοκών για το μωρό. Για παράδειγμα, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης, αν και έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας (υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης και πιθανώς περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου. Η καφεΐνη είναι πιο δύσκολο να αποφευχθεί από τον καπνό του τσιγάρου, καθώς υπάρχει στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά, τα αναψυκτικά και ορισμένα φάρμακα.

Οι μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος, της καφεΐνης και των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης τείνουν να βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τον εαυτό τους για την εκτίμηση της έκθεσης, η οποία δεν είναι πάντα αξιόπιστη. Ένα πιο αντικειμενικό μέτρο είναι η εξέταση των επιπέδων των μεταβολιτών στο αίμα – χημικών υποπροϊόντων που δημιουργούνται όταν ουσίες όπως ο καπνός και η καφεΐνη υποβάλλονται σε επεξεργασία στο σώμα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και στο Νοσοκομείο Rosie, μέρος του Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, στρατολόγησαν περισσότερες από 4.200 γυναίκες που παρακολούθησαν το νοσοκομείο μεταξύ 2008 και 2012 ως μέρος της μελέτης Pregnancy Outcome Prediction (POP). Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ένα υποσύνολο αυτών των γυναικών τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Για να αξιολογήσει την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, η ομάδα εξέτασε τα επίπεδα του μεταβολίτη κοτινίνη, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο. Μόνο δύο στις τρεις γυναίκες με ανιχνεύσιμα επίπεδα κοτινίνης σε κάθε δείγμα αίματος ήταν αυτοαναφερόμενες καπνίστριες, δείχνοντας ότι αυτό το μέτρο είναι ένας πιο αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης της καπνιστικής συμπεριφοράς.

Συνολικά 914 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση καπνίσματος. Από αυτούς, το 78,6% ταξινομήθηκε ως μη έκθεση στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 11,7% ως έχον κάποια έκθεση και το 9,7% ως με συνεχή έκθεση.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν εκτέθηκαν στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκείνες με σταθερή έκθεση είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυθόρμητο πρόωρο τοκετό – υπερδιπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση 1,27 από μια μετα-ανάλυση μελετών – και 4,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα μωρά που γεννιούνται από καπνιστές βρέθηκαν να είναι κατά μέσο όρο 387 γραμμάρια ελαφρύτερα από τα μωρά που γεννιούνται από μη καπνιστές – δηλαδή περισσότερο από 10% μικρότερα από το βάρος ενός μέσου νεογέννητου. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να έχει χαμηλό βάρος γέννησης (2,5 κιλά ή λιγότερο), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων καθώς και κακής υγείας στη μετέπειτα ζωή του.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, ωστόσο, η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία ότι το κάπνισμα μείωσε τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Ο καθηγητής Γκόρντον Σμιθ, Επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλό για το μωρό, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι είναι δυνητικά πολύ χειρότερο από προηγουμένως σκεφτόταν. Θέτει το μωρό σε κίνδυνο δυνητικά σοβαρών επιπλοκών από την πολύ αργή ανάπτυξη στη μήτρα ή από το να γεννηθεί πολύ νωρίς.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η γνώση θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση των εγκύων μαμάδων και των γυναικών που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Η εγκυμοσύνη είναι μια βασική περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες σταματούν το κάπνισμα και εάν μπορούν να παραμείνουν χωρίς καπνό μετά τη γέννα, υπάρχουν ισόβια οφέλη για αυτές και το παιδί τους».

Για να αξιολογήσουν την πρόσληψη καφεΐνης, οι ερευνητές αναζήτησαν τον μεταβολίτη παραξανθίνη, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 80% του μεταβολισμού της καφεΐνης και είναι λιγότερο ευαίσθητος στην πρόσφατη πρόσληψη και πιο σταθερός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην ανάλυση καφεΐνης συμπεριλήφθηκαν 915 γυναίκες. Από αυτές τις γυναίκες, το 12,8% είχε χαμηλά επίπεδα παραξανθίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υποδηλώνει χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης), το 74,0% είχε μέτρια επίπεδα και το 13,2% είχε υψηλά επίπεδα. Υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και οποιασδήποτε από τις δυσμενείς εκβάσεις.

Η εργασία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) Cambridge Biomedical Research Center και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας.

Αναφορά
Selvaratnam, RJ et al. Αντικειμενικά μέτρα για το κάπνισμα και την πρόσληψη καφεΐνης και τον κίνδυνο δυσμενούς έκβασης της εγκυμοσύνης . International Journal of Epidemiology; 28 Σεπτεμβρίου 2023; DOI: 10.1093/ije/dyad123

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα