Στις βρεφικές τροφές, εντοπίστηκε αφλατοξίνη Β1 που έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση.
Οι Γερμανικές αρχές ειδοποίησαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα τρόφιμα για σοβαρό κίνδυνο από τροφές για βρέφη, στις οποίες βρέθηκαν υψηλές ποσότητες αφλατοξίνης Β1. Ταυτόχρονα ανακάλεσαν ήδη από την αγορά τις βρεφικές τροφές. Πρόκειται για τα προϊόντα:
- Alnatura Ριζότο κολοκύθας με καρότα, 220 γραμμάρια με ημερομηνία Best Before 20/12/2025 της εταιρείας Alnatura Production and Trading GmbH,
- Alnatura ratatouille με πατάτες, 220 γραμμάρια με ημερομηνία Best Before 14/01/2026 και 28/01/2026 της εταιρείας Alnatura Production and Trading GmbH,
- ALETE φυτικό ρύζι με ρεβίθια, 250 γρ με ημερομηνία Best Before 17 Δεκεμβρίου 2025 της εταιρείαςHumana Vertriebs GmbH.
Οι βρεφικες τροφές Alnatura ανακλήθηκαν ήδη και από την αγορά της Κροατίας, ενώ μέσω του RASFF ενημερώθηκαν η Τσεχία και η Ελβετία όπου εξάγονται τα εν λόγω προϊόντα.
Στις βρεφικές τροφές βρέθηκε Aflatoxin B1 από 0,25 µg/kg έως 0,90 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 0,1 µg/kg.
Κίνδυνος από αφλατοξίνες
Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η ομάδα των αφλατοξινών περιλαμβάνει περισσότερες από 20 διαφορετικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση.
Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
Οι αφλατοξίνες είναι πολύ σταθερές και δεν καταστρέφονται από τη θερμότητα του μαγειρέματος ή του ψησίματος. Είναι επίσης ανθεκτικές στα οξέα. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, μπορούν να περάσουν στο αγελαδινό γάλα μέσω μουχλιασμένων ζωοτροφών και στη συνέχεια να ανιχνευθούν στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αφλατοξίνες στα τρόφιμα δεν μπορούν να αναγνωριστούν από τους καταναλωτές. Γι’ αυτό τα προϊόντα που ανακαλούνται λόγω αφλατοξινών, δεν πρέπει να καταναλώνονται, ακόμη και αν δεν φαίνεται μούχλα.
Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι.
Τα προϊόντα που βρέθηκε πως περιέχουν αφλατοξίνες και ανακλήθηκαν ήδη στη Γερμανία