Η Γαλλία ειδοποίησε το RASFF για πλαστικά κομμάτια και μελάνι σε συσκευασμένο γεμιστό κοτόπουλο.
Συναγερμός έχει σημάνει σε Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ανδόρα για συσκευασμένο γεμιστό παναρισμένο κοτόπουλο με τυρί γνωστό ως Cordon Bleu. Η Γαλλία μάλιστα ενημέρωσε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο.
Στο προϊόν μετά από καταγγελίες καταναλωτών, εντοπίστηκαν μικρά κομμάτια από μπλε πλαστικό και μελάνι. Οι αρχές της Γαλλίας λόγω του κινδύνου τραυματισμού και ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, συνέστησαν σε όσους έχουν αγοράσει προϊόντα που ανήκουν στις παρτίδες που περιγράφονται παρακάτω να μην τα καταναλώσουν. Το Λουξεμβούργο στην ανακοίνωση ανάκλησης αναφέρει «Σε περίπτωση κατάποσης ξένου σώματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ασφυξίας ή εσωτερικού τραυματισμού».
Το cordon blue πωλείται από τα σουπερμάρκετ E. LECLERC και τα SCAMARK σε ολόκληρη τη Γαλλία και στο Λουξεμβούργο, από “διάφορα σημεία πώλησης”.
Πρόκειται για το Cordon bleu CÔTÉ CROC Μοντέλο Escalopes CORDONS BLEUS, με δύο τεμάχια των 200 γρ και με ημερομηνία λήξης στις 27/9/2024. Διατέθηκαν στο εμπόριο μεταξύ 3 και 16 Σεπτεμβρίου και αποτελούν μέρος της παρτίδας 29024246, με GTIN 3564700721766.
Σκληρό πλαστικό, κομμάτια μετάλλου ή άλλα υλικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην πεπτική οδό ή ακόμη και να αποτελούν κίνδυνο πνιγμού, ειδικά σε μικρά παιδιά ή ευάλωτα άτομα. Το μελάνι, από την πλευρά του, προσθέτει κίνδυνο δηλητηρίασης.
Το ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες που οδηγούν σε ανακλήσεις καθώς πλαστικά, μεταλλικά, ή ξύλινα θραύσματα ή θραύσματα γυαλιού, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων. Τα πλαστικά ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα από πολλές πηγές όπως εξοπλισμός, εργαλεία χειρός, ζώνες κατάψυξης, μεταφορείς και ορισμένα υλικά συσκευασίας.
*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.