Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατάψυξη τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την ημερομηνία λήξης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚατάψυξη τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την ημερομηνία λήξης
spot_img

Τι αναφέρει ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων.

Ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε μια ανασκόπηση με τίτλο «Οι επιπτώσεις της κατάψυξης των τροφίμων από τους καταναλωτές κατά την ημερομηνία λήξης τους», η οποία είναι επίκαιρη από τον Ιούλιο του 2021.

- Advertisement -

Η τρέχουσα καθοδήγηση του FSA για τους καταναλωτές ενθαρρύνει τους καταναλωτές να καταψύχουν τα προσυσκευασμένα τρόφιμα μέχρι την ημερομηνία «ανάλωσης», και μόλις τα τρόφιμα αποψυχθούν, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 24 ωρών. Η νέα επανεξέταση εξέτασε τα σχετικά δεδομένα για να καθορίσει εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε σχέση με την κατάψυξη έτοιμων προς κατανάλωση και μη έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων κατά την ημερομηνία λήξης σε σύγκριση με την ημέρα πριν από την ημερομηνία λήξης.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η διάρκεια ζωής ενός τροφίμου, καθώς και στις επιπτώσεις της κατάψυξης, απόψυξης και ψύξης στα τροφιμογενή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των Bacillus, Campylobacter, Clostridium botulinum, C. perfringes, Listeria monocytogenes, Salmonella, παθογόνο Escherichia coli και Shigella.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για τον καθορισμό της ασφαλούς διάρκειας ζωής ενός τροφίμου, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, συνιστούν ρητά τη συμπερίληψη περιθωρίων ασφαλείας στη διάρκεια ζωής.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε επαρκή επίπεδα ώστε να προκαλούν τροφιμογενή ασθένεια κατά την ημερομηνία λήξης, καθώς τα τρόφιμα θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση εκείνη την ημέρα.

Η έκθεση αξιολόγησε τον κίνδυνο από τις διαδικασίες της κατάψυξης, της απόψυξης και της επακόλουθης αποθήκευσης στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες και διαπίστωσε ότι υπάρχει κίνδυνος πρόσθετης ανάπτυξης ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών κατά την περίοδο αποθήκευσης στο ψυγείο. Ωστόσο, η επίδραση της κατάψυξης και της απόψυξης στην έκταση της ανάπτυξης δεν ήταν εμφανής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα