Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατάψυξη τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την ημερομηνία λήξης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚατάψυξη τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την ημερομηνία λήξης
spot_img

Τι αναφέρει ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων.

Ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε μια ανασκόπηση με τίτλο «Οι επιπτώσεις της κατάψυξης των τροφίμων από τους καταναλωτές κατά την ημερομηνία λήξης τους», η οποία είναι επίκαιρη από τον Ιούλιο του 2021.

Η τρέχουσα καθοδήγηση του FSA για τους καταναλωτές ενθαρρύνει τους καταναλωτές να καταψύχουν τα προσυσκευασμένα τρόφιμα μέχρι την ημερομηνία «ανάλωσης», και μόλις τα τρόφιμα αποψυχθούν, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 24 ωρών. Η νέα επανεξέταση εξέτασε τα σχετικά δεδομένα για να καθορίσει εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε σχέση με την κατάψυξη έτοιμων προς κατανάλωση και μη έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων κατά την ημερομηνία λήξης σε σύγκριση με την ημέρα πριν από την ημερομηνία λήξης.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η διάρκεια ζωής ενός τροφίμου, καθώς και στις επιπτώσεις της κατάψυξης, απόψυξης και ψύξης στα τροφιμογενή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των Bacillus, Campylobacter, Clostridium botulinum, C. perfringes, Listeria monocytogenes, Salmonella, παθογόνο Escherichia coli και Shigella.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για τον καθορισμό της ασφαλούς διάρκειας ζωής ενός τροφίμου, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, συνιστούν ρητά τη συμπερίληψη περιθωρίων ασφαλείας στη διάρκεια ζωής.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε επαρκή επίπεδα ώστε να προκαλούν τροφιμογενή ασθένεια κατά την ημερομηνία λήξης, καθώς τα τρόφιμα θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση εκείνη την ημέρα.

Η έκθεση αξιολόγησε τον κίνδυνο από τις διαδικασίες της κατάψυξης, της απόψυξης και της επακόλουθης αποθήκευσης στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες και διαπίστωσε ότι υπάρχει κίνδυνος πρόσθετης ανάπτυξης ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών κατά την περίοδο αποθήκευσης στο ψυγείο. Ωστόσο, η επίδραση της κατάψυξης και της απόψυξης στην έκταση της ανάπτυξης δεν ήταν εμφανής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο