Τι αναφέρει ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων.
Ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε μια ανασκόπηση με τίτλο «Οι επιπτώσεις της κατάψυξης των τροφίμων από τους καταναλωτές κατά την ημερομηνία λήξης τους», η οποία είναι επίκαιρη από τον Ιούλιο του 2021.
Η τρέχουσα καθοδήγηση του FSA για τους καταναλωτές ενθαρρύνει τους καταναλωτές να καταψύχουν τα προσυσκευασμένα τρόφιμα μέχρι την ημερομηνία «ανάλωσης», και μόλις τα τρόφιμα αποψυχθούν, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 24 ωρών. Η νέα επανεξέταση εξέτασε τα σχετικά δεδομένα για να καθορίσει εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε σχέση με την κατάψυξη έτοιμων προς κατανάλωση και μη έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων κατά την ημερομηνία λήξης σε σύγκριση με την ημέρα πριν από την ημερομηνία λήξης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συνταγή για πίτα με τη γαλοπούλα ή το χοιρινό που θα περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δύο θάνατοι και δεκάδες τραυματισμοί από επιτραπέζια τζάκια – Απαγόρευση πώλησης
Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η διάρκεια ζωής ενός τροφίμου, καθώς και στις επιπτώσεις της κατάψυξης, απόψυξης και ψύξης στα τροφιμογενή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των Bacillus, Campylobacter, Clostridium botulinum, C. perfringes, Listeria monocytogenes, Salmonella, παθογόνο Escherichia coli και Shigella.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για μολυσμένο κατεψυγμένο μπρόκολο: «Ελέγξτε τους καταψύκτες σας και πετάξτε το!»
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για τον καθορισμό της ασφαλούς διάρκειας ζωής ενός τροφίμου, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, συνιστούν ρητά τη συμπερίληψη περιθωρίων ασφαλείας στη διάρκεια ζωής.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε επαρκή επίπεδα ώστε να προκαλούν τροφιμογενή ασθένεια κατά την ημερομηνία λήξης, καθώς τα τρόφιμα θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση εκείνη την ημέρα.
Η έκθεση αξιολόγησε τον κίνδυνο από τις διαδικασίες της κατάψυξης, της απόψυξης και της επακόλουθης αποθήκευσης στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες και διαπίστωσε ότι υπάρχει κίνδυνος πρόσθετης ανάπτυξης ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών κατά την περίοδο αποθήκευσης στο ψυγείο. Ωστόσο, η επίδραση της κατάψυξης και της απόψυξης στην έκταση της ανάπτυξης δεν ήταν εμφανής.